Na hlavný obsah

Bývalým zamestnancom Benzinolu stále nevyplatili mzdu ani odstupné. Podali trestné oznámenie

Výplatná páska im prišla, výplaty sa nedočkali.

Bývalým zamestnancom Benzinolu stále nevyplatili mzdu ani odstupné. Podali trestné oznámenie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Bývalí zamestnanci čerpacích staníc Benzinol podali trestné oznámenie. Nebola im vyplatená posledná mzda a ani dohodnuté odstupné. Sieť čerpacích staníc kúpil rakúsky koncern.

Prvé problémy si zamestnanci čerpacej stanice všimli už v októbri minulého roka. Už vtedy im mzdy meškali a tovar v staniciach chýbal.

„Už sa nám tam stalo, že meškala výplata. Bola ale zaplatená, s omeškaním v podstate pol mesiaca,“ uviedol bývalý zamestnanec Adam Čiernik.

„Za posledné mesiace Benzinolu nebol žiadny tovar, police boli prázdne. Dokonca pár dní sme nemali ani pohonné hmoty, ľudia sa na nás sťažovali, ale za to sme my nemohli,“ prezradil bývalá zamestnankyňa Marianna Kubíková.

Obaja obsluhovali čerpaciu stanicu zhruba tri roky. Vedenie im oznámilo, že s nimi ukončuje pracovný pomer 14. mája.

„Keď sme podpisovali výpovede, tak pani z centrály nám prisľúbila, že v júnovej výplate budeme mať zaplatenú mzdu, ktorú sme odrobili, plus odstupné, ktoré nám patrí zo zákona, keďže výpoveď bola zo strany zamestnávateľa,“ povedal Čiernik.

Oficiálna výplatná páska im síce prišla, ale peňazí sa už nedočkali. „Všetci sme nedostali za pol mesiaca odrobeného plus odstupné. Mám rodinu a deti, každá koruna je dobrá,“ uviedla Kubíková.

Prípadu nevyplatenia mzdy bývalým zamestnancom Benzinolu sa v Správach :24 venoval redaktor Erik Vrábel:

„Od 15. mája ukončili s nami akúkoľvek komunikáciu, nereagujú na maily. Posielali sme aj predžalobné výzvy priamo na centrálu, doručenka sa nám vrátila, ale od zamestnávateľa žiadna komunikácia,“ skonštatoval Čiernik.

Nový majiteľ

Adam spolu s kolegami pracovali na čerpacej stanici v Námestove. Dnes už stanica nesie nové meno rakúskej spoločnosti, ktorá sieť čerpacích staníc Benzinol odkúpila.

Obidve spoločnosti sme kontaktovali. Sieť Benzinolu na naše otázky nereagovala. Nový majiteľ nám prisľúbil stanovisko v utorok (23. 7.). Prinesieme ho v reportáži, ktorú pripravujeme.

„Bývalým zamestnancom v tomto prípade odporúčam, aby sa so svojimi nárokmi obrátili v prvom rade na orgány činné v trestnom konaní. Pretože sa môže javiť, že došlo k naplneniu skutkového trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného,“ odporučil nezávislý právnik Anton Slamka.

Trestné oznámenie na polícii už podali. Nezávislý právnik zároveň odporúča podať žalobu aj na súd aj v rámci civilného konania. „Tieto nároky sa premlčujú, tak ako aj všetky ostatné. V danom prípade by sa uplatňovala všeobecná premlčania lehota kde zákon ju určuje ako trojročnú,“ dodal Slamka.

V prípade ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu viac ako 26 600 eur, hrozí mu trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko