Na hlavný obsah

Carlos Alcaraz obhájil zisk titulu vo Wimbledone, Djokoviča porazil v troch setoch

Tento rok vyhral už druhý grandslam.

Carlos Alcaraz obhájil zisk titulu vo Wimbledone, Djokoviča porazil v troch setoch
Španielsky tenista Carlos Alcaraz. Foto: TASR/AP

Španielsky tenista Carlos Alcaraz obhájil titul v mužskej dvojhre na grandslamovom Wimbledone. V repríze vlaňajšieho finále zdolal v pozícii turnajovej trojky druhého nasadeného Srba Novaka Djokoviča 6:2, 6:2, 7:6 (4). Španiel získal na tráve All England Clubu celkovo štvrtý titul z podujatí veľkej štvorky.

V júni triumfoval na antukovom Roland Garros, v septembri 2022 nenašiel premožiteľa na US Open. V nedeľu sa stal šiestym hráčom v histórii, ktorý v tom istom roku zvíťazil vo Wimbledone i na Roland Garros.

V minulosti sa to podarilo Djokovičovi, Španielovi Rafaelovi Nadalovi, Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, Švédovi Björnovi Borgovi a Austrálčanovi Rodovi Laverovi. Z Londýna si odnáša prémiu 2,7 milióna libier (3,2 mil. eur).

Djokovič nevyužil šancu na zisk ôsmeho wimbledonského titulu, ktorým by vyrovnal rekordný zápis Federera. V júni sa podrobil operácii kolena a dlho nebolo isté, či sa vôbec bude môcť zúčastniť na treťom grandslamovom turnaji roka.

Tesne pred žrebom potvrdil svoj štart a napokon dokráčal až do finále, v ňom však nestačil na disponovaného súpera. Vlani prehral s Alcarazom až po päťsetovom boji.

Jednoznačný úvod zápasu

Úvodný gem nedeľňajšieho finálového duelu trval 13 minút. Alcaraz v ňom predviedol viacero úspešných obhodení a napokon premenil piaty brejkbal. V piatej hre po dvojchybe Djokoviča opäť zobral Srbovi podanie a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:1.

Španiel vďaka razantným úderom dominoval vo výmenách a robil oveľa menej nevynútených chýb ako Djokovič, ktorý často kazil na sieti.

Aj na začiatku druhého dejstva sa Alcarazovi podaril rýchly brejk. Španiel ťažil z výborného pohybu po dvorci, umne menil rytmus hry. V siedmom geme po štvrtý raz v zápase prelomil Djokovičovo podanie a aj druhé dejstvo sa stalo jeho korisťou. Srbovi nevychádzalo podľa predstáv prvé podania a za Alcarazom zaostával aj na returne.

V úvode tretieho setu si Djokovič podržal servis a v druhom geme viedol pri podaní Alcaraza 30:0. Španiel si však podržal servis a v ďalšej hre mal k dispozícii tri brejkbaly. Djokovič ich odvrátil, no za stavu 4:4 prišiel o podanie a Alcaraz išiel podávať na víťazstvo v zápase.

Za stavu 40:0 však nepremenil tri mečbaly a o osude setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom premenil Alcaraz za stavu 6:4 štvrtý mečbal a vyrovnal vzájomnú bilanciu s Djokovičom na 3:3. V grandslamových finále je zatiaľ stopercentný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport