Na hlavný obsah

Časovku na TdF vyhral Evenepoel, žltý dres majiteľa nemení

Druhý skončil Pogačar.

Časovku na TdF vyhral Evenepoel, žltý dres majiteľa nemení
Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral časovku na TdF 2024. Foto: TASR/AP

Belgický cyklista Remco Evenepoel z tímu Soudal-Quick Step sa stal víťazom siedmej etapy 111. ročníka Tour de France, ktorou bola 25,3 km dlhá časovka z Nuits-Saint-Georges do Gevrey-Chambertin.

Žltý dres lídra pretekov si udržal Slovinec Tadej Pogačar z SAE Team Emirates, ktorý obsadil druhú priečku s mankom 12 sekúnd. Jeho náskok na čele poradia pretekov sa pred Evenepoelom znížil na 33 s.

Úradujúci majster sveta v časovke Evenepoel potvrdil svoje kvality a vo svojom debute na Tour sa dočkal prvého víťazstva na najprestížnejšom trojtýždňovom etapáku. Na pódiu ho doplnil okrem Pogačara aj ďalší Slovinec Primož Roglič. Líder tímu Red Bull – Bora – hansgrohe mal na treťom mieste odstup 34 sekúnd.

Prekvapil Belgičan Campenaerts

Štart časovky v Nuits-Saint-Georges bol vo výške 245 metrov nad morom. Cyklistov čakalo na trati stúpanie na kopec Curley do výšky 454 m/m, najvyšší bod etapy prišiel po 14,5 km. Nasledovalo päťkilometrové klesanie, záverečných 6 km bolo po rovine.

Prvý čas pod 30 minút predviedol 92. jazdec priebežného poradia Francúz Kévin Vauquelin z tímu Arkéa – B&B Hotels a naznačil úroveň, na ktorej bude visieť latka kvality. Trať zvládol za 29:44,94 min.

O iba 76 stotín sekundy ho prekonal 78. v poradí Belgičan Victor Campenaerts z Lotto Dstny a jeho meno svietilo na priebežnej prvej pozícii až do momentu, keď sa vybrali na trať ašpiranti na celkový triumf.

Piaty muž klasifikácie Roglič si dobre rozvrhol sily a predstihol Campenaertsa o 18 sekúnd. Jeho výkon mu zaistil posun na celkovú štvrtú priečku pred Pogačarovho tímového kolegu Španiela Juana Ayusa.

Obhajca prvenstva Dán Jonas Vingegaard (Visma – Lease a Bike) skončil štvrtý s mankom 37 sekúnd. Od Pogačara ho delilo 25 sekúnd. V celkovom poradí mu však naďalej patrí tretia priečka, s odstupom 1:15 min na čelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport