Na hlavný obsah

Časté výpadky elektriny trápia obyvateľov stredného Slovenska: Poškodzujú im techniku a spotrebiče

Dá sa tomu zabrániť iba vypílením stromov v ochranných pásmach.

Časté výpadky elektriny trápia obyvateľov stredného Slovenska: Poškodzujú im techniku a spotrebiče
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obyvatelia na strednom Slovensku majú dlhodobo časté niekoľkosekundové výpadky prúdu. Poškodzujú im techniku, spotrebiče a ovplyvňujú každodenný život. Elektrárne problém aj sťažnosti ľudí evidujú.

Silvia Cibuľová pracuje v Novej Bani ako fotografka. Časté výpadky elektriny jej v minulosti poškodili tlačiareň. ,,Bolo to také poškodenie, že v rámci jej ohrievania v najvyššom vypätí elektriky odišla najdrahšia súčiastka, ktorá nebola na Slovensku. Museli mi ju posielať z Holandska, bola som vyradená na tri dni z práce,“ uviedla.

Krátkodobé prerušenia dodávky elektriny trápia obyvateľov Novej Bane dlhodobo. ,,Veľmi to ovplyvňuje všetkých obyvateľov, hlavne priemyselné podniky, ktoré sa museli tomu plne prispôsobiť,“ informoval primátor mesta Nová Baňa Branislav Jaďuď.

,,Vypadáva dva až trikrát za deň aj keď je pekné počasie, aj keď prší. Proste je úplne jedno či fúka vietor, sneží, je leto. Proste tá elektrika vypadáva stále niekoľkokrát denne,“ povedala obyvateľka Novej Bane Martina Jánošíková.

Výpadkom elektriny na strednom Slovensku sa v Správach venovali Radovan Kondrlík Dominik Veľas:

Výpadky zaznamenali aj viaceré obce v okolí Banskej Bystrice a Lučenca. ,,Sú to mikrovýpadky krátke na jednu sekundu, maximálne na desať sekúnd, ale veľmi tým trpia zariadenia. Mám už informácie, že sa to týka aj napríklad obcí ako Lovinobaňa a Divín,“ prezradil starosta obce Halič Alexander Udvardy.

Automatická ochrana

Mikrovýpadky spôsobuje podľa elektrární automatická ochrana, ktorú má distribučná sústava.
,,Ak spadne konár na vzdušné elektrické vedenie, tak vtedy automatická ochrana zareaguje, toto vedenie vypne a po niekoľkých sekundách zapne. Vtedy ten systém zisťuje, či príčina ešte trvá, či ten konár je na sieti. Ak áno, tak to vedenie sa znova vypne a ostane vypnuté,“ vysvetlil hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Takýmto situáciám sa dá zabrániť iba vypílením stromov v ochranných pásmach pri elektrickom vedení. Tie by okrem elektrárni mali udržiavať majitelia pozemkov.

,,Keď si vezmeme, že obhospodarujeme viac ako 35-tisíc kilometrov vedení, tak je to naozaj neúnosné a nereálne, aby sme dokázali udržať všetky ochranné pásma v takom stave, aby k výpadkom nedochádzalo vôbec,“ dodal Gejdoš.

Podľa odborníka pri zapínaní väčších oblastí po výpadku prúdu vzniká prepätie, ktoré môže poškodiť alebo skrátiť životnosť spotrebičom. Pokiaľ sa ľudia chcú takýmto situáciám vyhnúť musia sa zariadiť sami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny