Na hlavný obsah

Ceny niektorých potravín a služieb budú cez leto vyššie. Kde si priplatíme najviac?

Nárast pocítime aj pri kúpe zájazdov.

Ceny niektorých potravín a služieb budú cez leto vyššie. Kde si priplatíme najviac?
Ilustračná snímka nakupovania v obchode. Foto: STVR

S teplými mesiacmi každoročne prichádza aj zdražovanie obľúbených tovarov a služieb. Vyplýva to z analýzy spoločnosti WOOD & Company. Medziročný nárast cien pocítime pri návšteve kaviarní či kupovaní dovolenkových zájazdov.

Menej by v priemere mala stáť zmrzlina – o vyše osem percent, takisto čerstvé ovocie a zelenina alebo tiež zemiakové lupienky. V porovnaní s minulým rokom zaplatíme viac napríklad za cukrárenské výrobky, chlieb a obilniny či nealkoholické nápoje.

Cenám počas leta sa v Správach RTVS venovala redaktorka Zdenka Boldižárová:

„Čo sa týka minerálok, tam to zdraženie je približne o šesť percent, v tomto prípade to je aj u nealkoholického piva. Čo sa týka ovocných štiav, zeleninových štiav, tak tie sú taktiež drahšie, o nejaké štyri percentá,“ priblížila analytička Eva Sadovská.

Počas leta si priplatíme okrem potravín aj za služby. Reštaurácie, hotely či organizované dovolenkové zájazdy nás vyjdú tento rok drahšie.

„Ak teda momentálne navštívime reštauráciu alebo kaviareň, tak si medziročne priplácame viac o vyše sedem percent. A platíme viac aj za ubytovacie zariadenia, a to o vyše osem percent,“ dodala Sadovská.

Drahšie dovolenky

„Tento nárast je medziročný asi na úrovni desať percent plus mínus, čo si myslím, že je akceptovateľný nárast. Podľa údajov zo štatistického úradu vieme vyčísliť priemernú cenu zájazdu za minulý rok, a tá priemerná cena je na hranici tisíc eur,“ vysvetlil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

Podľa odborníka sú ľudia ochotní každoročne míňať za cestovanie viac peňazí aj preto, že ich požiadavky sú náročnejšie. „Slováci cestujú viac, cestujú do kvalitnejších a luxusnejších hotelov a rezortov, aj týmto tá priemerná cena zájazdu narástla,“ ozrejmil Berkes.

Ceny pohonných látok na Slovensku v porovnaní s minulým rokom nenarástli. „Aktuálne platíme za benzíny a naftu takmer rovnaké ceny ako v rovnakom období minulého roka 2023. Najpredávanejší 95-oktánový benzín sa aktuálne predáva s cenou 1,60 eur za liter,“ uviedol analytik Radovan Potočár.

Ku koncu sezóny by však podľa analytika mohol byť benzín a nafta drahšie. „V minulom roku počas leta dosiahli pohonné látky maximálne ceny počas augusta-septembra, teda až ku koncu letnej motoristickej sezóny. Pokiaľ sa udrží trend, ktorý aktuálne na trhu panuje, tak ceny pohonných hmôt ešte porastú,“ doplnil.

Analytička Eva Sadovská tvrdí, že ceny potravín, nápojov a služieb by sa počas nasledujúcich mesiacoch výrazne meniť nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika