Na hlavný obsah

Ako sa pohnú ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach? Odborníci majú dobré správy

V dovolenkovom období zvyknú ceny pohonných látok rásť.

Ako sa pohnú ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach? Odborníci majú dobré správy
Ceny pohonných látok by sa mali vyvíjať inak, než sme v lete zvyknutí.

Ceny pohonných látok počas dovolenkového obdobia nebudú rásť ako po iné roky. Podľa analytikov práve naopak. Očakávajú, že priemerné ceny nafty a benzínu v najbližších týždňoch klesnú, a neovplyvní to ani ukrajinské embargo na dovoz ruskej ropy.

Klesanie ceny ropy, a teda aj pohonných látok, by malo pomôcť zrýchliť zatiaľ len pomalý rast ekonomiky.

Ceny pohonných látok boli témou reportáže redaktorky Moniky Maťovej v relácii Správy:

„Zlacnenie cien ropy by sa malo začať prejavovať a už sa aj prejavuje v zlacňovaní pohonných cien na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách Európy. Za tým poklesom cien ropy je rast obáv z relatívne pomalého ekonomického rastu Číny,“ uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Na trhu s ropou vidíme od začiatku júla postupný pokles, ktorý trvá už niekoľko týždňov. Pričom ceny ropy poklesli približne o 10 percent. K poklesu došlo aj na veľkoobchodných burzách s pohonnými hmotami. Z tohto pohľadu neexistuje tá perspektíva, že by ceny pohonných hmôt rástli,“ povedal analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Očakávame, že ceny benzínu by mali klesnúť hlbšie pod euro šesťdesiat a cena nafty by sa mohla dostať pod euro a 50 centov,“ pokračoval Pánis.

Ukrajinské embargo bez vplyvu

Trend klesajúcich cien nafty a benzínu by nemalo ovplyvniť ani ukrajinské embargo na dovoz ruskej ropy. „Predpokladáme, že dodávky Lukoilu nahradia iné ruské dodávky,“ skonštatoval analytik J&T Banky.

„Jednou možnosťou je preprava inou spoločnosťou ako cez ropovod Družba, rovnako cez Ukrajinu, ale bol by to iný hráč ako Rosneft alebo Tatneft. Druhou možnosťou by bolo, že tá ropa si nájde cestu najprv po mori, napríklad do terminálu v Chorvátsku, odkiaľ smerujú aj iné dodávky a následne ropovodom Adria cez Maďarsko. Ale bude oveľa vyšší náklad na prepravu,“ dodal energie-portal.sk.

Zvrat vo vývoji cien pohonných látok môže spôsobiť zmena v geopolitickej situácii, napríklad na Blízkom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika