Na hlavný obsah

Červení škriatkovia: Vzácny jav, ktorý sa len tak nevidí, zachytili fotografi nad Nemeckom aj Slovenskom

Červených škriatkov možno pozorovať pri silných búrkach.

Červení škriatkovia: Vzácny jav, ktorý sa len tak nevidí, zachytili fotografi nad Nemeckom aj Slovenskom
Ilustračná snímka - V roku 2016 zachytil červených škriatkov fotograf Marko Korosec nad Alpami v severnom Rakúsku. Foto: ČTK/Profimedia

Na oblohe nad Nemeckom sa v utorok (16. 7.) o tretej hodine rannej objavil vzácny úkaz – tzv. nadoblačné blesky, ktoré sa ľudovo prezývajú aj ako „červení škriatkovia“. Informoval o tom český portál iDnes.cz. Rovnaký jav zachytil fotograf aj nad východným Slovenskom.

Červené blesky nad Nemeckom spozoroval a zachytil lovec búrok Lukáš Gallo. Úkaz pozoroval z obce Vlhlavy pri Českých Budějoviciach. Spočiatku si všimol rozsiahly súbor búrkových mrakov cumulonimbus, t.z. vertikálnych mrakov pripomínajúcich hory či veže.

„Práve tieto veľké konvektívne systémy sú dostatočne silné, aby vyprodukovali nadoblačné blesky. Tak sme sa na to zamerali a približne zo 700 fotiek se jedna podarila,“ priblížil pre portál Lukáš Gallo z tímu lovcov búrok Czechstormsky.

Rovnaký jav spozoroval aj fotograf Petr Horálek nad Slovenskom, ktorý na fotografiu zachytil búrkové mraky nad Veľkým Slivníkom (okres Prešov) a niekoľko kilometrov od nich spomínaných červených škriatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko