Na hlavný obsah

Česko majú zasiahnuť veľmi silné búrky: Meteorológovia varujú pred prudkým dažďom, vetrom a krúpami

Búrky by Českom mali prejsť od západu na východ.

Česko majú zasiahnuť veľmi silné búrky: Meteorológovia varujú pred prudkým dažďom, vetrom a krúpami
Ilustračná snímka búrky. Foto: TASR/Roman Hanc

Česko v stredu (10. 7.) zasiahnu veľmi silné búrky. Sprevádzať ich budú prívalové zrážky, silný vietor či krupobitie. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pre celé územie ČR. Meteorológovia to v utorok (9. 7.) uviedli na sociálnej sieti X.

„V stredu ovplyvní naše územie od západu výrazné frontálne rozhranie, na ktorom sa vyskytnú na západe silné, na ostatnom území až veľmi silné búrky,“ varoval ČHMÚ.

Sprevádzať ich budú prívalové zrážky, ojedinele s úhrnmi okolo 50 milimetrov, v opakovaných búrkach aj cez 70 milimetrov. Českí meteorológovia očakávajú aj nárazy vetra lokálne aj okolo 90 kilometrov za hodinu a krúpy okolo troch centimetrov.

Búrky by Českom mali prejsť od západu na východ. Na západe krajiny ich meteorológovia očakávajú približne od 11.00 do 15.00 h, od území od Prahy po začiatok Juhomoravského kraja zruba od 15.00 do 22.00 h a na východe vo večerných hodinách až do štvrtkového (11. 7.) rána.

Vietor môže vyvracať stromy

ČHMÚ upozornil, že na niektorých miestach sa môžu rozvodniť aj malé toky či suché korytá, hrozí zatopenie podchodov, podjazdov či pivníc. Vietor môže vyvracať stromy a spôsobiť aj rozsiahlejšie škody na majetku, výpadky v energetike či problémy v doprave.

„Nebezpečenstvo predstavujú aj krúpy a blesky. Je potrebné dbať na bezpečnosť najmä s ohľadom na nebezpečenstvo zásahu bleskom a úrazu padajúcimi a poletujúcimi predmetmi a krúpami,“ upozornil ústav.

Ľudia by si mali zaistiť okná a dvere, skleníky a voľne položené predmety. Pri jazde autom v búrke meteorológovia radia spomaliť a nevchádzať do zatopených miest.

Výstrahu vydali aj pred vysokými teplotami. Tie môžu v stredu presiahnuť 34 stupňov Celzia, a to najmä na južnej a strednej Morave, v okolí Ostravy a Polabskej nížiny.

V dôsledku silných búrok v uplynulých dňoch zomrel v ČR muž, na ktorého spadol konár stromu. Padajúci konár zranil aj dvoch ďalších ľudí na inom mieste.

Ľudia sa tiež zranili v tlačenici na festivale v Jihlave, kde pre búrky vypadol prúd a vyradil tak kompresory, ktoré nafukovali stan. Jeho strecha sa potom začala prehýbať a ľudia sa odtiaľ snažili dostať von.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet