Na hlavný obsah

Na Ukrajine bude závod na výrobu munície, má na tom pracovať aj česká spoločnosť. Dohodli to na stretnutí premiéri oboch krajín

Témou stretnutia bola podpora Ukrajiny a spoločná spolupráca.

Na Ukrajine bude závod na výrobu munície, má na tom pracovať aj česká spoločnosť. Dohodli to na stretnutí premiéri oboch krajín
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala. Foto: ČTK/Profimedia

Na Ukrajine vznikne nový závod na výrobu munície v spolupráci s českou spoločnosťou Sellier & Bellot. Na utorkovej (16. 7.) tlačovej konferencii v Prahe to po druhých medzivládnych konzultáciách oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zmluvu o dodávke tovarov a služieb v utorok podpísala firma s ukrajinským štátnym podnikom Ukroboronservice.

Jedným z hlavných odvetví kooperácie je podľa Šmyhala práve obranný priemysel. Témou diskusie boli tiež dodávky nových druhov zbraní Ruskom napadnutej krajine. Šmyhal hovoril aj o spolupráci vo výrobe pušiek so zbrojovkou Colt CZ Group, ktorá tento rok v máji dokončila akvizíciu výrobcu munície Sellier & Bellot.

Ukrajina a Česko budujú pevný a strategický zväzok, povedal Šmyhal. Spolupráca urobí Európu bezpečnejšou a prinesie výhodu obom krajinám, myslí si.

Zástupcovia oboch vlád hovorili tiež o českej iniciatíve na zabezpečenie munície v krajinách mimo Európskej únie, prvých 50 000 kusov už Kyjev prevzal. „Dúfame v spoločné projekty v oblasti výroby munície na území Českej republiky a v bezpečných miestach na Ukrajine a spoločnú opravu vrtuľníkov na území Českej republiky,“ povedal tiež Šmyhal.

Česko je podľa ukrajinského premiéra výrobcom niektorých zvláštnych zariadení a súčiastok, ktoré sú pre napadnutú krajinu nesmierne dôležité. Ukrajinská strana požiadala, aby kontrakty medzi českými výrobcami a inými krajinami boli odložené a Ukrajina bola prioritná, povedal Šmyhal.

Svojmu českému náprotivku Petrovi Fialovi (ODS) poďakoval aj čestným uznaním za jeho osobný vklad k zachovaniu mieru na európskom kontinente v terajšom zložitom období. Pripomenul tiež, že Česko ponúklo Ukrajine zdravotnícku pomoc v súvislosti s nedávnym útokom na najväčšiu ukrajinskú detskú nemocnicu Ochmmatdyt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet