Na hlavný obsah

Cesta k samostatnému Slovensku sa začala pred 32 rokmi. Rozdelenie ČSFR Slováci vnímajú nejednoznačne

Slovenská národná rada prijala Deklaráciu zvrchovanosti.

Cesta k samostatnému Slovensku sa začala pred 32 rokmi. Rozdelenie ČSFR Slováci vnímajú nejednoznačne
Na snímke Vladimír Mečiar. Foto: STVR

Pred 32 rokmi sa začala cesta Slovenska k samostatnému štátu. Vtedajšia Slovenská národná rada prijala Deklaráciu zvrchovanosti. Od tohto momentu boli podľa historikov všetky dovtedajšie snahy o záchranu spoločného štátu s Čechmi zbytočné.

Československo zaniklo o polnoci 31. decembra 1992. Hlavnou tvárou rozdelenia sa stal vtedajší predseda slovenskej vlády Vladimír Mečiar. „Deklarácia je jasným signálom navonok, že úmysel tvorby vlastnej štátnosti berieme do vlastných rúk,“ vyhlásil.

Historik Ján Richlík súhlasí, že v prípade deklarácie išlo skôr o signál ako o reálne vystúpenie Slovenska z federácie. Deklarácia však nenašla v pléne jednohlasnú podporu. Proti boli poslanci Maďarského kresťansko-demokratického hnutia a KDH.

„Je to hazardná hra s vecou, o ktorej by sme sa mali rozhodnúť všetci. nie iba politici,“ povedal vtedy predseda kresťanských demokratov Ján Čarnogurský.

Reakcia z českej strany na seba nenechala dlho čakať, ešte v ten deň rezignoval na svoju funkciu prezident Václav Havel. „Nemôžem niesť zodpovednosť za vývoj, na ktorý prestávam mať vplyv,“ povedal.

Slováci s odstupom viac ako 30 rokov od vyhlásenia samostatnosti vnímajú túto historickú udalosť nejednoznačne.

„Iba necelá polovica ľudí pokladala vznik samostatnej slovenskej republiky za jednoznačne pozitívnu historickú udalosť,“ predstavila výsledok na teraz posledného prieskumu z roku 2022 sociologička Zora Bútorová. Slováci sú dlhodobo hrdí na vstup do Európskej únie alebo prijatie spoločnej meny euro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál