Na hlavný obsah

Cestu na Sliezsky dom uzavreli. Opravujú rizikový úsek, kde hrozí ďalší zosuv pôdy

Turisti musia počítať s obmedzeniami.

Cestu na Sliezsky dom uzavreli. Opravujú rizikový úsek, kde hrozí ďalší zosuv pôdy
Oprava cesty k Sliezskemu domu. Foto: STVR

Cestu na Sliezsky dom vo Vysokých Tatrách uzavreli. Opravujú rizikový úsek, kde sa vlani zosunula pôda. Časť svahu sa prepadla. Turisti musia počítať s obmedzeniami. Nad Velickým mostom sa už aktuálne pracuje. Stavbári vŕtajú diery pre mikropiloty, osadia ich 48.

„Je podmytý svah a keďže hrozí ďalší odtrh aj celého telesa cesty, tak pustili sme sa do rekonštrukcie,“ vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Peter Olexa.

Uzávera cesty začína v nadmorskej výške 1 300 m. V čase od 6.00 do 18.00 hodiny sa v tomto úseku budú pohybovať ťažké mechanizmy. Cyklisti sa dostanú len po rázcestie na Velickom moste a turisti môžu pokračovať po turistickom chodníku až na Sliezsky dom.

Oprave cesty na Sliezsky dom sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Museli sme komplet zmeniť logistiku zásobovania. To znamená, že technicky sme si pripravili nejaké sklady navyše. V podstate prevádzka bude fungovať bez nejakých obmedzení,“ priblížil manažér Sliezskeho domu Peter Andráš.

Na Sliezsky dom vedie niekoľko turistických trás. No len jedna asfaltová cesta, ktorú využívajú aj horskí záchranári. „Komplikácia to bude hlavne, pokiaľ budú také podmienky ako dneska. Napríklad keď budú neletové podmienky. Nám to značne predĺži výstup na Sliezsky dom,“ zdôraznil náčelník Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry -Miroslav Živčák.

„Treba to urobiť, aj keď je vybičovaný termín, teraz je sezóna, ale v tomto prípade nie je na čo čakať,“ pokračoval Andráš.

Na opravu čaká aj turistický chodník v blízkosti Hrebienka, tam je situácia zložitejšia. Čakajú na verejné obstarávanie na dodávateľa prác. „Tam nám hrozí takisto ďalší zosuv a takisto aj padanie skál,“ dodal Olexa.

Zosuvy pôdy vplyvom počasia budú podľa šéfa TANAP-u pribúdať. Len nedávno príroda ukázala svoju silu v Monkovej doline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny