Na hlavný obsah

Cestujúcich na východnom Slovensku čakajú zmeny. Autobusová doprava by sa mala zrýchliť

Zónová tarifa je jedným z krokov celkovej integrácie všetkých druhov dopravy.

Cestujúcich na východnom Slovensku čakajú zmeny. Autobusová doprava by sa mala zrýchliť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Cestujúcich v prímestských autobusoch na východnom Slovensku čakajú od augusta zmeny. Zavedenie takzvanej zónovej tarify umožní zaviesť nové druhy cestovných lístkov. Autobusová doprava by sa mala aj zrýchliť.

Cestujúci už nebudú platiť podľa počtu precestovaných kilometrov, ale podľa počtu tarifných zón. „Táto zónová tarifa vďaka tomu umožní aj nové druhy cestovného. Konkrétne časové predplatné lístky, ktoré cestujúci poznajú z miest,“ uviedol konateľ IDS Východ Radovan Hužvík.

V prímestských autobusoch tak pribudnú mesačníky, polročníky, ale aj cestovné lístky platiace jeden deň. „Dopravné karty, ktorými cestujúci disponujú, platia naďalej. Pričom všetky tie nové druhy cestovného, či už prestupné lístky, alebo predplatné lístky, budú viazané čisto na dopravnú kartu,“ ozrejmil konateľ IDS Východ Milan Škorupa.

Zmenám cestovných lístkov na východe Slovenska sa v Správach venoval redaktor Ondrej Behún:

Cieľom je, aby čo najviac cestujúcich používalo dopravné karty. Klasický spôsob kupovania lístkov za hotovosť u vodiča totiž zdržuje autobusy na zastávkach. „Preto mierne vzrastie cena cestovného, keď budete platiť hotovosťou. Pretože vtedy zdržujete celý dopravný proces,“ informoval Hužvík.

Naopak, výhodnejšie budú rýchle platby dopravnou kartou. „Keď si zakúpite časový predplatný cestovný lístok, ktorý bude najrýchlejšie vybavovanie cestujúcich na zastávkach, tak vtedy budete zvýhodnení tým, že získate najnižšiu cenu za cestovanie,“ dodal Hužvík.

Aj zónová tarifa je jedným z krokov celkovej integrácie všetkých druhov dopravy. Zjednodušene povedané, na jeden cestovný lístok budete môcť v budúcnosti cestovať vlakmi, autobusmi aj mestskou hromadnou dopravou. Realitou by sa to malo stať zhruba v polovici roka 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko