Na hlavný obsah

Chaos okolo detskej pohotovosti na Orave: Najskôr ju zrušili, teraz sa ju snažia obnoviť

Plány ministerstva blokuje ich vlastný zákon.

Chaos okolo detskej pohotovosti na Orave: Najskôr ju zrušili, teraz sa ju snažia obnoviť
Ilustračná snímka detskej pohotovosti v Námestove. Foto: STVR

Zrušenie detskej pohotovosti v Námestove má ďalšie pokračovanie. Najskôr ju ministerstvo zdravotníctva zrušilo, teraz hľadá spôsob, ako ju obnoviť v spolupráci s mestom. Kompetenciu zriadiť detskú pohotovosť má však Žilinský kraj. Plány ministerstva tak blokuje ich vlastný zákon.

Aj napriek sťažnostiam rodičov a petícii, ministerstvo zdravotníctva zrušilo pevný bod detskej pohotovosti v Námestove od druhého júla. O deň neskôr vládny kabinet na zasadnutí v Zákamennom schválil dvestotisíc eur na zachovanie tejto pohotovosti.

„Nemocnica v Trstenej sa o to pokúsila, ktorá môže doplnkový bod zriadiť, ale bohužiaľ sme nenašli jednotnú reč s lekármi,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Detskej pohotovosti v Námestove sa v Správach venoval redaktor Erik Vrábel:

Vládne peniaze sa viažu na vytvorenie doplnkového bodu detskej pohotovosti. To znamená, že pediatri musia slúžiť v nemocnici v Trstenej. V doplnkovom bode v Námestove tú povinnosť nemajú. „Zo 17 lekárov odpovedalo 15 nie,“ priblížila riaditeľka odb. zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

„Ministerstvo v spolupráci s regiónom hľadá ďalšie alternatívne možnosti. Veríme, že v spolupráci s regiónom, ako aj samotným mestom sa nám podarí nájsť efektívne riešenie v prospech detských pacientov,“ vyhlásil hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

„Na ukončení tohto pevného bodu a iných pevných bodov, kde je málo pediatrov sa kompromisne dohodlo na úrovní lekárskej spoločnosti primárnych pediatrov, ministerstva zdravotníctva ako aj ZMOSu. Dohodli kritériá, kde sa stanovili podmienky. Teraz sa to zase má nejakým spôsobom ohýbať a meniť. Krehká rovnováha sa má zase porušiť,“ skonštatoval riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar.

Hľadajú priestory

Magistrát Námestova už začal hľadať priestory. Má ísť o kanceláriu na mestskom úrade. Ambulancia po zrušení pohotovosti je pritom v oravskej poliklinike prázdna.

„Mesto poskytne priestory a bude hľadať pediatra, ktorý bude ochotný takúto ambulanciu prevádzkovať. Máme vytipovaných nejakých, ale ešte dopredu to nemôžem povedať, lebo to ešte nie je zmluvne dojednané,“ povedal primátor mesta Námestovo Ján Kadera.

Doplnkový bod detskej pohotovosti však musí zastrešiť nemocnica, ktorá má zriadený pevný bod. Námestovo preto oslovilo štátnu žilinskú nemocnicu.

„Nemocnica je v tejto téme súčinná. V nadväznosti na nami zrealizovanú analýzu, DAPS z našej strany nemôžeme zastrešovať. Naše povolenie na prevádzku vydali pre pevný bod Žilina, spádové územie okresov Žilina, Kysucké Nové Mesto a Bytča,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Zuzana Fialová.

Zriadiť pohotovosť v Námestove tak podľa zákona môže len nemocnica v Trstenej, ktorej to pediatri odmietli. „Bohužiaľ, je to o politike. Stačí, aby ministerstvo vrátilo pevný bod do siete pevných bodov ambulantných pohotovostných služieb. Toto vie urobiť ministerstvo priamo vyhláškou,“ pripomína Jurinová.

„Vnímam to ako veľký populizmus ako systémový problém všetkých výjazdových vlád na ktorých mocipáni dávajú státisíce eur rôznym mestám. Keď vláda vyčlenila peniaze na tento doplnkový bod, tak bude musieť hľadať nových zdravotníkov na tento doplnkový bod, ktorí budú chýbať inde,“ tvrdí Zachar.

Problém však pociťujú rodičia detských pacientov, ktorým detská pohotovosť v Námestove chýba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny