Na hlavný obsah

Chystáte sa na dovolenku autom? Analytik radí vopred premýšľať, kde po ceste natankujete

Kde je podľa neho najlepšie tankovať na ceste do Chorvátska?

Chystáte sa na dovolenku autom? Analytik radí vopred premýšľať, kde po ceste natankujete
Ilustračná snímka tankovania. Foto: Unsplash

Dovolenková a s tým spojená motoristická sezóna sa rozbieha. Slováci postupne začínajú cestovať do zahraničia, často autom. Keďže krajiny majú rôzne daňové zákony aj rôznu polohu, ceny palív v nich môžu byť výrazne odlišné. Motoristi by s tým mali vopred počítať. Upozornil na to analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Vyčíslil, že na Slovensku v súčasnosti tankujeme motorovú naftu v priemere za 1,477 eura na liter. Je tak siedma najlacnejšia v Európskej únii (EÚ).

„Lacnejšie tankujú v blízkosti iba Česi, a to za cenu 1,451 eura na liter. Alebo napríklad Rumuni a Bulhari, za 1,415 a 1,306 eura na liter. V prípade, že sa teda chystáte na dovolenku k Čiernemu moru, najlepšie je počkať s tankovaním práve na tieto krajiny, keďže na plnej nádrži môžete ušetriť až 10 eur,“ priblížil.

Tankovanie na ceste do Chorvátska

Pri ceste napríklad do Chorvátska je podľa analytika najlepšie zastaviť sa v Slovinsku, kde sú priemerné ceny nafty porovnateľné so Slovenskom na úrovni 1,482 eura na liter.

V Chorvátsku či Maďarsku je nafta oproti SR drahšia o približne päť centov a v Rakúsku dokonca o desať centov na liter. „Ak by niekto náhodou cestoval až do Grécka, tak natankovať by bolo najlepšie po ceste, a to v EÚ najskôr v Bulharsku, keďže cena nafty je v Grécku až 1,62 eura na liter,“ doplnil Nemky.

V prípade 95-oktánového benzínu je Slovensko s priemernou cenou 1,58 eura na liter v rámci EÚ na dvanástom mieste. Pri ceste do Chorvátska je tak podľa analytika výhodnejšie počkať s tankovaním do Maďarska, prípadne Slovinska.

Vyčíslil, že v Maďarsku zaplatia motoristi priemerne 1,501 eura na liter a v Slovinsku 1,484 eura na liter. Tento rozdiel dokáže na 50-litrovej nádrž ušetriť 4 až 5 eur.

„V prípade vycestovania k Čiernemu moru sa najviac oplatí tankovať v Bulharsku. To má dokonca najlacnejší benzín v celej Európskej únii, v cene 1,332 eura na liter, čo by znamenalo ušetrenie 12 eur na 50-litrovej nádrž,“ uviedol Nemky.

Upozornil, že výrazne drahší je naopak benzín v Taliansku a Grécku. V Taliansku je jeho priemerná cena na úrovni 1,844 eura na liter a v Grécku dokonca 1,875 eura na liter. „V takomto prípade tak radšej tankujte vopred v krajinách ako Slovinsko alebo Bulharsko,“ doplnil analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika