Na hlavný obsah

Nebezpečné správanie Trumpa a faktory, ktoré ovplyvňujú streľbu. Bývalý šéf protiteroristickej jednotky povedal viac o atentáte

Zásah osobnej ochranky bol profesionálny.

Nebezpečné správanie Trumpa a faktory, ktoré ovplyvňujú streľbu. Bývalý šéf protiteroristickej jednotky povedal viac o atentáte
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump po útoku na predvolebnom mítingu. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

O tom, či strelec zasiahne svoj cieľ, rozhoduje viacero aspektov. V Téme :24 to priblížil bývalý veliteľ jednotky špeciálneho určenia Igor Labáth.

Osobná ochranka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sa po sobotňajšej (13. 7.) streľbe na predvolebnom mítingu v Pensylvánii podľa neho zachovala profesionálne. Na rozdiel od samotného Donalda Trumpa.

Prvým faktorom, ktorý rozhoduje o tom, či strelec zasiahne svoj cieľ, je podľa Labátha strelcova osobnosť. „Či je to profesionál alebo amatér. Tiež závisí aj od jeho psychického stavu,“ priblížil.

Ďalej je to otázka zbrane. „A teda či je to zbraň účinná, aká je na nej optika, aký je jej stav,“ vysvetlil Labáth. Inak sa strieľa zo zbrane, ktorú strelec udržuje v náležitom stave ako z takej, ktorú mal polroka uloženú v pivnici.

Atentátnik bol členom pensylvánskeho streleckého klubu, strieľal z pušky AR-15. „Je to modifikácia americkej pušky M-16, ktorú používa americká armáda. Ide o veľmi obľúbenú zbraň v civilnom sektore,“ priblížil Labáth. Z rovnakej zbrane strieľal aj útočník na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

Trump zo seba robil ďalší terč

Bývalý šéf protiteroristickej jednotky označil zásah osobnej ochranky Donalda Trumpa za profesionálny. „Aj keď ochranku pri nástupe Trumpa na pódium nebolo veľmi vidieť, v okamihu zasiahnutia vytvorili okolo chránenej osoby ochranný val,“ vysvetlil.

Kritizoval však reakciu republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa bezprostredne po útoku. „Vytŕčal z ochranky, burcoval dav a robil zo seba ďalší terč,“ povedal Labáth.

Chránená osoba by sa podľa neho mala v takejto situácii úplne podriadiť príkazom ochranky. To však Trump nespravil. Donald Trump podľa neho chcel z útoku vytĺcť politické body. „Bolo vidno, že sa mu asi rýchlo roztočili kolieska v hlave a chcel z toho vyťažiť politické body,“ uviedol.

Donald Trump hroziaci päsťou a s uchom a tvárou od krvi, ktorého sa snaží ochranka odviesť do bezpečia.
Donald Trump hroziaci päsťou a s uchom a tvárou od krvi, ktorého sa snaží ochranka odviesť do bezpečia.Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet