Na hlavný obsah

V Číne je na vzostupe nevídaný trend. Stále populárnejšie sú psie svadby

Ľudí sa k svadbám zato presviedčať nedarí.

V Číne je na vzostupe nevídaný trend. Stále populárnejšie sú psie svadby
Psie svadby sú v Číne na vzostupe. Foto: Unsplash

Bola to svadba snov v malebnom vonkajšom prostredí, s bielymi, krajkovými šatami a lahodným dortom. Dokonalý deň, aby si zlatí retrívri Bree a Bond šteklili svoje „áno“ v prítomnosti svojich najbližších ľudských a psích priateľov. Napísala agentúra Reuters.

V Číne sa zatiaľ vládnej politike nedarí povzbudiť viac ľudí, aby uzavreli sobáš v rýchlo starnúcej spoločnosti, kde klesá počet obyvateľov a nízky zostáva tak počet sobášov, ako aj pôrodov.

Zato psie svadby sú na vzostupe; tento trend poháňa obľuba psích maznáčikov aj ochota ľudí míňať za ne peniaze. Podľa údajov z tohto odvetvia vzrástli výdavky za chlpatých spoločníkov v roku 2023 o 3,2 percenta. A to na 279,3 miliardy juanov (asi 35,5 miliardy eur) oproti predchádzajúcemu roku.

„Ľudia majú svadby. Prečo by ich nemohli mať psy?“ povedal Rye Ling, majiteľ Bree, keď sprevádzal svojho psa uličkou k oltáru, kde sľúbila, že sa bude vždy deliť o dobroty a hrať sa so svojím manželom Bondom.

Veľkolepé obrady

Podľa prieskumu Acuity Knowledge Partners bolo k roku 2023 v mestských oblastiach Číny viac ako 116 miliónov mačiek a psov. Ak by títo maznáčikovia boli rovnomerne rozdelení v čínskej mestskej populácii, znamenalo by to, že zhruba každý ôsmy Číňan žijúci v meste má mačku alebo psa. Väčšina majiteľov má menej ako štyridsať rokov.

Ling a jeho priateľka Gigi hovoria, že sami na svadbu neponáhľajú. Pre svojich štvornohých maznáčikov však niekoľko mesiacov starostlivo plánovali svadobný obrad. Najali profesionálnych fotografov, navrhli album a objednali tortu za 800 juanov (asi 101 eur) s postavičkami Bree a Bonda navrchu.

Jang Tchao, ktorej šanghajské pekárstvo tortu pripravilo, povedala, že bola najprv prekvapená, keď zistila, že zákazníci chcú svadobnú tortu pre svojich psov.

„Myslím, že psie svadby budú ďalej pribúdať,“ uviedla. Od roku 2022, keď svoje cukrárstvo otvorila, už pripravovala zákusky na niekoľko podobných obradov. „Teraz už máme ďalšiu zákazku na svadbu, ktorá bude o pár mesiacov – a je tiež pre psov,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet