Na hlavný obsah

Čínska sonda priniesla vzorky z neprebádanej časti Mesiaca. Vedci v nich našli stopy vody

Vzorky priniesla na zem sonda Čchang-e 5 v roku 2020.

Čínska sonda priniesla vzorky z neprebádanej časti Mesiaca. Vedci v nich našli stopy vody
Na snímke čínskej národnej vesmírnej agentúry (CNSA) pristávací modul a vysielač lunárnej sondy Čchang-e 6 po pristátí na povrchu Mesiaca. Foto: TASR/AP

Čínski vedci našli vo vzorkách odobratých na Mesiaci stopy vody. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zverejnené výsledky výskumu, ktorý sa týkal hornín odobratých sondou Čchang-e 5. Tá sa vrátila na zem na konci roka 2020 po pristátí na privrátenej strane Mesiaca.

Skupina čínskych vedcov v novej štúdii, ktorú tento týždeň zverejnil magazín Nature Astronomy, uvádza, že analýzy ukázali vo vzorkách horniny „prítomnosť stôp po vode“. Výsledky tiež ukazujú, že „molekuly vody môžu pretrvávať aj na privrátenej strane Mesiaca“. V tejto situácii sa voda môže vyskytovať viazaná v kryštalickej štruktúre.

Prítomnosť vody na Mesiaci nie je úplnou novinkou. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) potvrdil výskyt vody na Mesiaci v roku 2020 za pomoci infračerveného detektora.

Stopy vody boli nájdené aj v niektorých starších vzorkách zo 60. a 70. rokov. Podľa čínskych vedcov však ich vzorky pochádzajú z oblasti, ktorá nebola z tohto hľadiska ešte prebádaná.

Prieskum sa týka vzoriek, ktoré na Zem priviezla čínska sonda Čchang-e 5 na konci roka 2020. Išlo o prvé čínske vesmírne plavidlo, ktoré pristálo na Mesiaci. Stalo sa tak v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán búrok), odkiaľ boli tiež odobraté vzorky.

Na odvrátenej strane mesiaca tento rok pristála ďalšia čínska lunárna sonda Čchang-e 6, ktorá tam rovnako odobrala vzorky horniny. S nákladom sa vrátila na Zem na konci júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet