Na hlavný obsah

Členské štáty NATO sa zhodli: Ukrajinu budú podporovať na ceste k plnej integrácii do NATO

Kyjev však nedostal pozvánku ani harmonogram pristúpenia.

Členské štáty NATO sa zhodli: Ukrajinu budú podporovať na ceste k plnej integrácii do NATO
Vedúci predstavitelia NATO pózujú na fotografii. Foto: TASR/AP

Lídri členských štátov NATO sa v stredu (10. 7.) zhodli na znení záverečného vyhlásenia z prebiehajúceho samitu vo Washingtone. Spomína sa v ňom prísľub, že spojenci budú naďalej podporovať Ukrajinu v jej „nezvratnej ceste k plnej integrácii do euroatlantických štruktúr vrátane členstva v NATO“. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný zdroj.

Lídri krajín NATO už minulý rok na samite vo Vilniuse prisľúbili Ukrajine, že jej budúcnosť je v Aliancii. Napokon však ani vo Washingtone Kyjev nedostal pozvánku ani časový harmonogram pristúpenia, o ktorý sa vojnou zmietaná krajina usiluje.

V deklarácii sa podľa zdroja znovu spomína pasáž z vyhlásenia z vlaňajšieho samitu, a síce že NATO „bude môcť pozvať Ukrajinu do svojich štruktúr, keď sa na tom spojenci dohodnú a budú splnené podmienky“.

Zároveň sa očakáva, že lídri vo vyhlásení označia Čínu za „rozhodujúceho podporovateľa“ ruskej agresie proti Ukrajine, uviedol zdroj citovaný Reuters. Západ dlhodobo obviňuje Peking zo zásobovania Moskvy komponentmi a bojovým vybavením pre použitie vo vojne na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet