Na hlavný obsah

Čo robiť, ak sa naša vysnívaná dovolenka zmení na nočnú moru? Tipy, ako byť pri reklamácii úspešný

Treba si dávať pozor, od koho si zájazd kupujeme.

Čo robiť, ak sa naša vysnívaná dovolenka zmení na nočnú moru? Tipy, ako byť pri reklamácii úspešný
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Letné dni trávia mnohí Slováci na dovolenke pri mori. Veľká časť z nich už má zájazd s cestovnou kanceláriou dojednaný, zálohu zaplatenú a plavky kúpené. Iní dávajú prednosť last minute ponukám.

Čoho by si mali byť slovenskí spotrebitelia vedomí, aby predišli komplikáciám a ich vysnívaná dovolenka dopadla dobre?

Odborník Jan Šůr zdôrazňuje, že si treba dávať pozor predovšetkým na to, od koho si zájazd kupujeme. Okrem iného radí aj dobre si prečítať zmluvu, ktorú pri kúpe dovolenky podpisujeme.

„Mala by obsahovať celkovú sumu, vrátane daní a poplatkov, čas príjazdu a odjazdu, miesto pobytu, stravu, trvanie pobytu, informácie o ubytovaní a o jazyku, v ktorom budú poskytované informácie a podobne,“ vymenoval.

V prípade, že sa počas dovolenky vyskytnú komplikácie, tak zájazd môžeme reklamovať podobne ako každú inú službu. „Najlepšie je urobiť tak čo najskôr, napríklad ešte aj počas zájazdu,“ zdôraznil Šůr.

Potrebné dokumenty

Pri reklamácii je dobré mať čo najviac dokumentov, ktoré dokazujú prečo dovolenku reklamujeme.

„Čokoľvek čím môžeme preukázať danú vadu, či už ide o fotografie, video. Môžeme sa aj dohodnúť s inými účastníkmi zájazdu, vymeniť si kontakty a vzájomne si potvrdiť dané skutočnosti. Prípadne požiadať delegáta, aby zašiel do našej izby, aby sme mu ukázali aký je tam problém a podobne,“ hovorí Šůr.

Cestovná kancelária by mala dohodnúť náhradu. „Ak to nemôže napraviť okamžite, tak by mala poskytnúť zrovnateľnú alternatívu. Ak by tam bola nižšia kvalita, tak by to mala cestovaná kancelária kompenzovať zľavou,“ pokračuje odborník.

Pokiaľ by cestovná kancelária na našu výzvu nereagovala, tak si môžeme vybaviť náhradné riešenie sami a od nej následne požadovať preplatenie nákladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko