Na hlavný obsah

Cyklista Kubiš nechce byť na OH len do počtu, zajazdiť chce lepší výsledok ako Sagan pred 12 rokmi

Kubiš bude reprezentovať Slovensko ako jediný muž na OH v cestnej cyklistike.

Cyklista Kubiš nechce byť na OH len do počtu, zajazdiť chce lepší výsledok ako Sagan pred 12 rokmi
Na snímke najlepší slovenský jazdec Lukáš Kubiš z tímu Elkov-Kasper pózuje počas záverečného ceremoniálu 68. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Foto: TASR/TASR - Veronika Mihaliková

Lukáš Kubiš prišiel na cyklistické preteky Okolo Slovenska s ambíciou minimálne zopakovať 5. a 7. miesto z etáp spred roka a v celkovom hodnotení útočiť na umiestnenie v najlepšej dvadsiatke.

Podarilo sa mu to, dokonca tieto plány prekročil. Jazdec českého tímu Elkov – Kasper má solídne šprintérske schopnosti na rovine a nestratí sa ani v kopcovitejších etapách či členitejších dojazdoch. A na práve skončenom 68. ročníku najväčších etapových pretekov pod Tatrami rozhodne nebol do počtu.

Nebol ďaleko od etapového triumfu

V náročnom závere do kopca v zámockom parku v Hlohovci bojoval o víťazstvo a napokon z toho bolo tretie miesto. O deň neskôr finišoval v Dubnici nad Váhom na rovine piaty a po tvrdej etape v kopcoch s dvojnásobným výjazdom na ružomberskú Kalváriu finišoval desiaty.

V náročnom závere po troch tatranských stúpaniach na Štrbské Pleso mu sily stačili na 25. miesto a celkovým 17. miestom potvrdil stúpajúcu krivku výkonnosti v tejto sezóne. Nebyť úvodnej tímovej časovky v Dunajskej Strede, v ktorej jeho kontinentálny tím Elkov – Kasper nemohol úplne konkurovať najlepším družstvám z World Tour a ProTeams, mohol skončiť v celkovej klasifikácii aj vyššie.

„Prišiel som na preteky v drese majstra Slovenska a už len to mi dodávalo vieru, že sa chcem pobiť o dobré výsledky. Myslím, že sme v tíme predviedli úctyhodný výkon a všetci budeme spokojní. Štartová listina bola nabitá veľkými menami, ako boli majstri sveta Julian Alaphilippe a Peter Sagan či množstvo ďalších skvelých ľudí, takže nebolo to jednoduché. Myslím si, že nemusíme odchádzať sklamaní,“ zhodnotil Lukáš Kubiš na webe cycling-info.sk.

Kubiš chce na OH vylepšiť výsledok Sagana

Na 24-ročného rodáka od Zvolena čaká ešte niekoľko prípravných podujatí pred vrcholom sezóny, olympijskými pretekmi s hromadným štartom v Paríži, kde bude ako jediný mužský zástupca reprezentovať Slovensko (okrem neho ešte Nora Jenčušová).

Na olympiádu sa teší a chcel by tam vylepšiť výsledok Petra Sagana z OH 2012 v Londýne, ktorý tam skončil na 34. mieste. „Od začiatku roka smerujeme prípravu na olympijský vrchol. Chcem tam zajazdiť čo najlepšie. Máme ešte štyri týždne. Verím, že formu vyladíme a po Rakúsku si trochu oddýchneme. Bude to zážitok a veľmi sa na to teším,“ dodal Kubiš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport