Na hlavný obsah

Politológ: Atentát môže byť pomyselným jazýčkom na váhach, ktorý rozhodne voľby v prospech Trumpa

Atentát na D. Trumpa bude mať vplyv na kampaň oboch strán.

Politológ: Atentát môže byť pomyselným jazýčkom na váhach, ktorý rozhodne voľby v prospech Trumpa
Zľava politológ Branislav Kováčik a exprezident USA Donald Trump. Foto: STVR a SITA/AP Photo/Gene J. Puskar/koláž STVR

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump po atentáte na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia získal mobilizačný faktor v kampani.

Povedal to v dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Branislav Kováčik v Aktuálne :24. Ak sa mu ho podarí udržať, vo voľbách môže uspieť.

„Donald Trump získal mobilizačný faktor. Pokiaľ sa mu podarí voličov v tejto predvolebnej nálade udržať, s veľkou mierou pravdepodobnosti sa to prejaví aj v ich aktívnej účasti na voľbách a Trump v nich môže uspieť,“ vysvetlil.

Atentát na republikánskeho kandidáta na prezidenta USA bude mať podľa Kováčika zásadný vplyv na predvolebnú kampaň oboch hlavných politických strán. Nič však ešte nie je rozhodnuté, dodal.

„Zatiaľ nemáme ani jedného kandidáta, lebo nominačné zjazdy oboch hlavných politických strán neprebehli. Až tieto určia dvojicu, o ktorých už teraz vieme, že bude Donald Trump a Joe Biden,“ povedal.

Otázne podľa neho je, či sa demokrati nebudú snažiť narýchlo vymeniť Joea Bidena. „Pokiaľ ide o republikánov, tam je zrejmé, že Trump nielen, že vyhral primárne voľby, ale si aj utvrdí svoju nomináciu,“ priblížil Kováčik.

Prezidentské voľby v USA môžu podľa neho skončiť veľmi tesne. „A práve takáto udalosť, ku ktorej došlo, môže byť pomyselným jazýčkom na váhach, ktoré sa v konečnom dôsledku môžu prikloniť k Donaldovi Trumpovi,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet