Na hlavný obsah

Ďalšie ministerstvo mení adresu: Za prenájom však zaplatí menej než rezort cestovného ruchu

Nie všetky prenájmy ministerstiev sú aj výhodné.

Ďalšie ministerstvo mení adresu: Za prenájom však zaplatí menej než rezort cestovného ruchu
Na snímke budova ministerstva školstva. Foto: RTVS

Ministerstvo školstva mení adresu. Sťahuje sa do kancelárskych priestorov v bratislavskej Petržalke. Budovy rezortov sú často zastaralé, preto sídlo v posledných rokoch zmenili viaceré. Nie všetky prenájmy ministerstiev či iných štátnych budov sú však aj výhodné.

Ministerstvo školstva sa do konca roka presťahuje do budovy Spectrum Tower. Pod jednou strechou tak bude všetkých päť pracovísk rezortu, ktoré sú teraz roztrúsené po Bratislave. Štvorcový meter stojí asi trinásť eur.

„Ide o najvýhodnejšiu ponuku za ostatné roky, ktorú štát v takomto rozsahu uzavrel,“ priblížil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Sťahovaniu ministerstiev sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„V porovnaní s inými štátnymi inštitúciami sa cena v prepočte na štvorcové metre nachádza približne na úrovni priemeru, možno aj nižšie. Z tohto hľadiska považujeme cenu za adekvátnu,“ uviedol analytik Útvaru hodnoty za peniaze Daniel Mušec.

Nevýhodný prenájom

Naopak, za nevýhodný nájom označujú mnohí kritici sídlo nového rezortu cestovného ruchu a športu na nábreží Dunaja v Sklade č. 7. Mesačný prenájom jedného štvorcového metra aj s technickým vybavením a nábytkom je takmer dvadsať eur.

„Čo je najdrahší alebo jeden z najdrahších nájmov vôbec,“ reagoval bývalý riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze a poslanec Štefan Kišš (Progresívne Slovensko). „Vybrala sa najnižšia ponuka a nebrali sa do úvahy iné parametre. Snažili sme sa to robiť transparentne,“ vysvetlil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nom. SNS).

„Prizvali nás do nejakej formy konzultácie. Samotné rozhodovanie bolo v kompetencii ministerstva cestovného ruchu,“ uviedol Daniel Mušec.

Minister školstva navrhol rezortu cestovného ruchu, aby sa presťahoval do voľných priestorov, ktoré po nich zostanú. „Ministerstvo športu povedalo, že pre nich je tá budova príliš veľká,“ povedal Tomáš Drucker.

Ministerstvo cestovného ruchu tvrdí, že sa na voľné budovy pýtali, ale neuspeli. „Informovali nás, že takýmto majetkom nedisponujú, a teda možnosť sídla na Stromovej ulici nebola ďalej predmetom rokovaní,“ napísalo ministerstvo cestového ruchu a športu v stanovisku.

Sťahovali sa viaceré ministerstvá

Do nových priestorov sa v uplynulých rokoch presťahovali aj ministerstvá hospodárstva, investícií a spravodlivosti. Takéto prenájmy nemusia byť podľa analytikov vždy výhodné. Nemusia totiž robiť verejné obstarávanie.

„Nemusíme sa dozvedieť, čo by bola najlepšia cena na trhu. Mali by aj na tieto nájmy platiť férové súťažné pravidlá ako pri iných štátnych nákupoch,“ povedala analytička Nadácie Zastavme korupciu Xénia Makarová.

Zefektívniť míňanie peňazí na nájmy by pomohla nová inštitúcia, ktorá by mala prehľad v tom, ktorý rezort má voľné budovy. Nielen, že by nemuseli chátrať, ale ministerstvá či iné štátne inštitúcie by na prenájme ušetrili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko