Na hlavný obsah

Ďalšie protesty proti masovému turizmu na Malorke. Miestni sa sťažujú na vysoké náklady na bývanie

Pre ostrov je však cestovný ruch nevyhnutný na prežitie.

Ďalšie protesty proti masovému turizmu na Malorke. Miestni sa sťažujú na vysoké náklady na bývanie
Na Malorke domáci protestovali proti masovému turizmu. Foto: Profimedia

Na obľúbenom španielskom dovolenkovom ostrove Malorka v nedeľu (21. 7.) niekoľko tisíc miestnych obyvateľov opäť demonštrovalo proti masovej turistike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ľudia držali transparenty so sloganmi ako „Váš luxus, naša bieda“ či „Nechceme byť priekopníkmi rastúcich nákladov na bývanie“. Demonštranti sa potom vydali z parku Ses Estaciones ulicami starého mesta metropoly Palma De Mallorca. Na protest vyzvala organizácia Menej turizmu, viac života.

Pred ôsmimi týždňami vyšlo podľa organizátorov do ulíc v Palme de Mallorca okolo 25-tisíc miestnych obyvateľov. Mottom ich vtedajšieho protest boli „Povedzme dosť!“ a „Mallorca nie je na predaj!“

Pre Malorku je cestovný ruch nevyhnutný na prežitie. Turistický priemysel generuje podľa organizácie Exceltur 45 percent hrubého domáceho produktu Baleárskych ostrovov.

V prvom štvrťroku tohto roka navštívilo Španielsko 16,1 milióna ľudí, čo predstavuje nárast o 18 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Turisti minuli vlani v Španielsku 109 miliárd eur.

Po Katalánsku boli Baleárske ostrovy druhým najobľúbenejším cieľom turistov. Španielsky národný štatistický úrad uviedol, že minulý rok prilákali 14,4 milióna dovolenkárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet