Na hlavný obsah

Dcéra kamerunského prezidenta urobila coming out: V krajine jej pôvodu sa homosexualita trestá

Za vzťahy LGBT+ ľudí tam hrozí až päť rokov väzenia.

Dcéra kamerunského prezidenta urobila coming out: V krajine jej pôvodu sa homosexualita trestá
Ilustračná snímka objímajúcich sa žien. Foto: Unsplash

Dcéra kamerunského prezidenta sa verejne priznala k svojej homosexuálnej orientácii a prostredníctvom svojho účtu na Instagrame urobila takzvaný coming out. Ona sama žije v exile v Belgicku, ale v krajine jej pôvodu sa homosexualita podľa agentúry Reuters trestá až piatimi rokmi väzenia.

Brenda Biyaová zverejnila svoj coming out koncom júna. V rozhovore, ktorý v utorok (9. 7.) uverejnil francúzsky denník Le Parisien, uviedla, že pred zverejnením fotografie, na ktorej sa bozkáva so svojou priateľkou, sa so svojou sexuálnou orientáciou nezverila rodine.

„Mnoho ľudí je v podobnej situácii ako ja. Trpia len preto, že sú sami sebou,“ povedala 27-ročná Biyaová. „Ak im môžem dať nádej, že sa nebudú cítiť tak osamelo, budem šťastná,“ povedala dcéra kamerunského prezidenta.

Jej 91-ročný otec, prezident Paul Biya, vládne Kamerunu už štyri desaťročia. Hlava štátu má v krajine výkonnú moc. Biya zatiaľ na oznámenie svojej dcéry verejne nereagoval.

LGBT+ ľuďom hrozí väzenie

Vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sa v Kamerune trestajú a hrozí za ne až päť rokov väzenia. Brenda Biyaová tvrdí, že tresty za sex medzi osobami rovnakého pohlavia existujú v Kamerune už od roku 1982, keď sa jej otec ujal funkcie. Biyaová dúfa, že zverejnením svojho príbehu prispeje k zmene tejto legislatívy.

„Možno je príliš unáhlené žiadať, aby zákon úplne prestal existovať, ale mohol by byť aspoň menej prísny. Najprv by sme mohli zrušiť väzenie,“ povedala Biyaová pre Le Parisien.

Kamerunská aktivistka za práva LGBT+ Bandy Kikiová, ktorá žije v Británii, uviedla, že ju potešila správa o verejnom coming oute dcéry kamerunského prezidenta. Podľa nej to potvrdzuje existenciu LGBT+ ľudí v Kamerune.

„Poukazuje však na krutú realitu. Zákony proti sexuálnym menšinám v Kamerune sa neprimerane zameriavajú na chudobných,“ dodala aktivistka. „Bohatstvo a konexie vytvárajú štít pre niektorých ľudí, zatiaľ čo iní čelia vážnym dôsledkom,“ dodala Kikiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet