Na hlavný obsah

Dcéra Kim Čong-una sa pripravuje na prevzatie moci v KĽDR

Výber nástupcu či nástupkyne však nie je konečný.

Dcéra Kim Čong-una sa pripravuje na prevzatie moci v KĽDR
Severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho dcéra Kim Ču-e. Foto: TASR/AP

Dcéra severokórejského lídra Kim Čong-una sa pripravuje na to, že sa stane nástupkyňou svojho otca. Výber nástupcu či nástupkyne však nie je konečný. Vodca KĽDR si môže vybrať niektoré ďalšie zo svojich detí, uviedla juhokórejská spravodajská služba. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Podľa správy Spravodajskej služby Južnej Kórey (NIS) pre parlamentný výbor je dcéra severokórejského vodcu Kim Ču-e silnou kandidátkou na nástupkyňu Kima.

Vplýva to z frekvencie jej verejných vystúpení, aby sa zistilo, ako ju vníma spoločnosť, či podľa toho, ako často sprevádza otca na vojenské a ekonomické podujatia. Naznačuje to aj jej oslovovanie slovom „hyangdo“.

V KĽDR sa používa vo význame „svetlo na ceste vpred v revolučnom boji“ pre vodcov krajiny a ich následníkov. Vysvetlil poslanec vládnej strany Južnej Kórey Sila ľudu (PPP).

NIS napriek tomu nevylúčila, že si Kim napokon zvolí niektoré ďalšie z detí. A to vzhľadom na to, že v KĽDR sa zatiaľ oficiálne neukončil výber nástupcu.

Severokórejský vodca má podľa všetkého zdravotné problémy. Pre nadváhu, nezdravý životný štýl a stres má s vysokou pravdepodobnosťou kardiovaskulárne ochorenia, uvádza NIS. Dodáva, že Kim vykazuje aj známky vysokého krvného tlaku a cukrovky už od svojich 30 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet