Na hlavný obsah

Deti počas letných prázdnin častejšie experimentujú, odborníci varujú pred výrobkami s HHC

V Prešove skončili deti, ktoré ich vyskúšali, v nemocnici.

Deti počas letných prázdnin častejšie experimentujú, odborníci varujú pred výrobkami s HHC
Automat s výrobkami s HHC. Foto: STVR

Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzval parlament, aby urýchlene schválil zákaz voľného predaja produktov s HHC. Upozornil aj predajcov, aby výrobky stiahli z predaja. Zákon čaká v parlamente na druhé čítanie. Najbližšia riadna schôdza je na pláne až v septembri.

Na detskej psychiatrii Fakultnej nemocnice v Prešove minulý týždeň skončili deti po tom, ako vyskúšali HHC produkty. Komisár pre deti po tomto incidente vyzval predajcov, aby ich stiahli z ponuky.

„Apelujeme na vlastníkov, aby si uvedomili, že každý z nás je povinný hájiť najlepšie záujmy dieťaťa, aj keď to ešte nie je v zákone zakázané,“ priblížil komisár pre deti Jozef Mikloško.

Zákon o zákaze voľného predaja produktov s obsahom HHC je v parlamente v druhom čítaní. Poslanci by o ňom mali hlasovať po lete. Podľa detského ombudsmana je to neskoro.

„Nejde to tak rýchlo, ako by to malo ísť. Pôvodne sa myslelo, že to stačí riešiť len vyhláškou. No teraz vidíme, že to musíme riešiť zákonom, pretože obchodníci, a teda najmä výrobcovia špekulujú. Zmenia jednu molekulu, jedno písmenko a obídu tento zákon,“ dodal Mikloško.

Kroku komisára pred deti sa v Správach venovala redaktorka Slovenskej televízie Andrea Šeligová:

Deti cez prázdniny experimentujú

Regulovať predaj HHC produktov treba aj podľa odborníkov na duševné zdravie. Cez prázdniny majú deti voľnejší režim a mnohé z nich experimentujú.

„Sú často vonku so svojimi kamarátmi, rovesníkmi a niekedy sa aj nudia. Je to vhodný čas na to, vyskúšať nové veci a posúvať svoje hranice vo veku dospievania. Je to typické, že mladí si potrebujú skúšať, kde sú tie ich mantinely,“ vysvetlila výskumná pracovníčka Výskumného ústavu detskej psychológie Jarmila Zsírosová.

„Vidíme to potom v septembri či v októbri, keď zrazu rodičia zistia, že sa ten problém opakuje a vtedy k nám prichádzajú,“ uviedol riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Zákaz chce presadiť ministerstvo zdravotníctva. Podľa našich informácií by túto tému mali riešiť aj na najbližšom stretnutí vládneho kabinetu. V hre je možnosť zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR ešte cez leto. Poslanci by na nej mohli hlasovať o zákaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko