Na hlavný obsah

Detské pohotovosti zatvoria v ďalších desiatich mestách. Má to pomôcť preťaženým pediatrom

Na kroku sa dohodlo ministerstvo zdravotníctva so spoločnosťou pediatrov.

Detské pohotovosti zatvoria v ďalších desiatich mestách. Má to pomôcť preťaženým pediatrom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začala sa druhá fáza konsolidácie detských ambulantných pohotovostných služieb. Zatvoria ich v desiatich mestách. Na kroku sa dohodlo ministerstvo zdravotníctva so spoločnosťou pediatrov.

Cieľom je odľahčiť detských lekárov, ktorí sú často v dôchodkovom veku a v mnohých regiónoch chýbajú. Pediatri zo zatvorených pohotovostí sa presunú do tých, ktoré fungujú – bude sa ich tam teda striedať viac.

Niekoľko pohotovostí skončilo už minulý rok, ďalšie zatvoria v tretej fáze v novembri. Zanikne desať pohotovostí – v Galante, Ružomberku, Medzilaborciach, Myjave, Námestove, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch, Sabinove, Senici a tiež ambulancia Košice-okolie.

„Znamená to, že lekári budú mať menej služieb. Skrátime ambulantnú pohotovostnú službu do 20.00 h. Zabezpečíme to, aby starší pediatri boli doma v normálnom čase a mali dostatok oddychu,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) rušenie nemusí znamenať, že mestá prídu o pohotovosť. Môžu totiž zriadiť takzvané doplnkové body. „Nebude to pevný bod, ktorý by zriadený zákonom, ale ak majú personál, majú pediatrov, ktorí sú ochotní slúžiť, tak môžu pre svojich občanov zabezpečiť takzvaný doplnkový bod,“ uviedla.

Detské pohotovosti budú otvorené od 16.00 h do 20.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál