Na hlavný obsah

Do vesmíru smeruje už štvrtá slovenská družica. Toto bude jej úloha

Služby bude poskytovať aj rádioamatérom.

Do vesmíru smeruje už štvrtá slovenská družica. Toto bude jej úloha
Ilustračná snímka. Foto: ESA

Štvrtá slovenská družica GRBBeta by sa v utorok (9. 7.) mala vydať na obežnú dráhu Zeme. Do vesmíru ju z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane vynesie raketa Ariane 6. Štartovacie okno je podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) medzi 20.00 a 24.00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ).

„Dnes by mal byť štart. Ddúfame, že všetko bude mať úspech. Satelit vynesú na obežnú dráhu a bude fungovať tak, ako má,“ uviedol líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach Peter Hanák.

GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Hlavnou úlohou misie podľa projektu je overenie technológií pre budúcu konšteláciu nanosatelitov Camelot, ktorá bude slúžiť pre zaznamenávanie a presné určovanie polohy gama zábleskov. Okrem vedeckých aktivít bude slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom.

Družica typu CubeSat má veľkosť 2U, jej rozmery bez rozvinutých antén sú 10 x 10 x 22,7 centimetra. Maximálna hmotnosť podľa štandardu pre 2U je 2,66 kilogramu.

„GRBBeta je kolaboratívny projekt, ktorý zahŕňa rôzne technologické inovácie od rôznych partnerov,“ uviedol Jakub Kapuš, šéf slovenskej spoločnosti Spacemanic, ktorá je dodávateľom platformy družice. Štart rakety Ariane 6 sprístupní ESA online naživo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko