Na hlavný obsah

Voľby v Spojenom kráľovstve vyhrali labouristi: Po štrnástich rokoch nahradia konzervatívcov

Rishiho Sunaka nahradí na čele vlády Keir Starmer.

Voľby v Spojenom kráľovstve vyhrali labouristi: Po štrnástich rokoch nahradia konzervatívcov
Líder labouristov Keir Starmer. Foto: SITA/AP Photo/Kin Cheung

Britská opozičná Labouristická strana drvivou väčšinou zvíťazila vo štvrtkových (4. 7.) parlamentných voľbách a po štrnástich rokoch nahradí vo vláde konzervatívcov.

Tí žnú frustráciu Britov zo stavu krajiny a utrpeli najhoršiu porážku v histórii strany, zatiaľ čo labouristi obsadia viac ako 400 zo 650 kresiel v dolnej komore parlamentu.

Zatiaľ čo hŕstka volebných obvodov ešte nepozná svojich víťazov, v Londýne sa už začína proces odovzdávania moci, pričom predseda labouristov Keir Starmer by mal v najbližších hodinách prevziať funkciu premiéra.

Zmena sa začína teraz

V rannom víťaznom prejave v centre Londýna povedal, že „zmena sa začína teraz“ a že Británii opäť svitá nádej. „Takýto mandát je spojený s veľkou zodpovednosťou,“ povedal 61-ročný bývalý prokurátor.

Priznal rozčarovanie v britskej spoločnosti, ale zároveň vyhlásil, že obnovenie ich dôvery v politiku je „bitka, ktorá definuje našu dobu“.

Premiér Sunak krátko predtým uznal víťazstvo labouristov, vyjadril sklamanie z prehry konzervatívcov a povedal, že svojmu nástupcovi telefonicky zablahoželal.

„Dôjde k odovzdaniu moci pokojným a usporiadaným spôsobom, s dobrou vôľou na všetkých stranách,“ povedal po tom, ako obhájil svoj mandát v severoanglickom volebnom obvode Richmond a Northallerton.

„Je toho veľa, z čoho sa treba poučiť a nad čím sa zamyslieť. Beriem na seba zodpovednosť za prehru. Je mi to ľúto,“ dodal.

Sunak podá demisiu kráľovi Karolovi III.

Dopoludnia sa Sunak opäť objaví, tentoraz pred sídlom britských premiérov na Downing Street, a potom pôjde do Buckinghamského paláca, aby kráľovi Karolovi III. podal demisiu.

Panovník následne vymenuje Starmera za nového premiéra, ktorý sa krátko po poludní britského času (13.00 h SELČ) prihovorí verejnosti. Labouristi oznámili, že Starmer vymenuje nový kabinet v priebehu dňa.

Jeho stredoľavicová strana vo svojom manifeste sľúbila voličom obnoviť hospodársky rast, z ktorého budú mať prospech chudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Dôležitým bodom je pre nich reforma systému pracovnej migrácie, ktorá uľahčuje získanie pracovných víz pre cudzincov, ktorí spĺňajú požiadavky zamestnávateľov.

Starmerova strana chce obmedziť počet prisťahovalcov prichádzajúcich za pracovnými stimulmi napríklad zo zdravotníctva a stavebníctva. Chce tiež viac investovať do rekvalifikácie Britov, aby sami obsadili voľné pracovné miesta.

Vyrovnali rekordný zisk z roku 1997

V novozvolenej Dolnej snemovni budú mať labouristi najmenej 411 kresiel, čím takmer vyrovnajú rekordný zisk bývalého premiéra Tonyho Blaira z roku 1997.

Výsledky však ukazujú, že za stranu hlasovala len približne tretina všetkých voličov. To je podobný podiel ako pred piatimi rokmi, keď labouristi tesne prehrali.

Veľký nepomer medzi podielom hlasov a počtom mandátov je dôsledkom britského volebného systému, v ktorom sa mandáty udeľujú najsilnejším kandidátom v každom volebnom obvode bez potreby väčšiny hlasov.

Najhoršia porážka konzervatívcov

Na vyhlásenie víťazov v piatok ráno čakalo len päť zo 650 okresov. V jednom z nich si podľa denníka The Guardian vývoj situácie vyžiadal úplné prepočítanie hlasov, ktoré sa začne až popoludní. Výsledky tak budú ešte nejaký čas kompletné.

Už teraz je však jasné, že konzervatívci utrpeli svoju najhoršiu porážku v histórii, keď získali len približne 120 kresiel. Ich doteraz najnižší počet bol 165 v spomínanom roku 1997. V tábore dlhoročnej vládnej strany teraz prebieha boj o post nového lídra, ktorý rozhodne o ďalšom smerovaní strany.

Historický úspech liberálnych demokratov

Na druhej strane sa liberálni demokrati tešia zo svojho najlepšieho výsledku v histórii, keď získali najmenej 70 kresiel v porovnaní s iba 11 kreslami v posledných voľbách. Do parlamentu zároveň mieri jeden z architektov brexitu Nigel Farage, ktorému sa podarilo získať mandát až na ôsmy pokus.

Jeho nacionalistická strana Reformné Spojené kráľovstvo získala podľa neúplných výsledkov štyri kreslá a takmer 15 percent hlasov. Vo svojom londýnskom volebnom obvode zvíťazil aj bývalý predseda labouristov Jeremy Corbyn, ktorý kandidoval ako nezávislý.

Hlasy pre menšie strany a nezávislých kandidátov boli jednou z hlavných tém tohtoročných volieb, počas ktorých voliči vyjadrili silnú nedôveru tradične dominantným silám.

Konzervatívci a labouristi získali spolu menej ako 60 percent odovzdaných hlasov. To je najmenej za posledných 100 rokov, informovala spravodajská stanica BBC. Volebná účasť bola 60 percent, čo je tiež relatívne málo.

Povolebnej noci vo Veľkej Británii sa v Ranných správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet