Na hlavný obsah

Doklady v mobile by mohli byť čoskoro realitou. Nebudú však platiť všade

Niekde však budeme stále potrebovať tradičné doklady.

Doklady v mobile by mohli byť čoskoro realitou. Nebudú však platiť všade
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Doklady v mobile by mohli byť čoskoro realitou. Vláda pripravuje novelu zákona, v rámci ktorej by sme občiansky či vodičský preukaz mohli mať v digitálnej podobe. Musia tak urobiť všetky členské štáty Únie, najneskôr do roku 2030. Niekde však pravdepodobne stále budeme potrebovať tradičné doklady.

Doklady v mobile budú môcť využívať všetci občania Európskej únie. Bude to dobrovoľné. „Sú to také osobné digitálne peňaženky vo forme aplikácie, ktoré ľudom umožnia sa digitálne identifikovať, spravovať úradne dokumenty v digitálnej podobe. Môže to byť napríklad vodičský preukaz, recept na lieky, doklad o získanej kvalifikácii a podobne,“ priblížil zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Radim Dvořák.

Digitálnym dokladom sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Digitálne doklady by mali mať rovnakú váhu ako tradičné. Nahradiť ich úplne však zatiaľ nebude možné. „Zatiaľ čo policajt pri cestnej kontrole bude vyžadovať najvyššiu úroveň overenia údajov digitálneho dokladu, v inom prípade sa môže vyžadovať iba základná úroveň overenia, napr. nahliadnutie do mobilného zariadenia pri vstupe do kina,“ uvádza ministerstvo investícií.

Zabránia tým zneužitiu

IT asociácia upozorňuje, že treba zabezpečiť aj ich elektronické vydávanie. „Tá aplikácia nič nerieši. Treba vybudovať celý ekosystém okolo toho, ktorý mi bude schopný vydávať doklady alebo potvrdenia atribútov, aby som v peňaženke niečo mal,“ ozrejmil viceprezident IT asociácie Slovenska Pavol Frič.

„Aktuálne ani jedna členská krajina EÚ nemá k dispozícii plnohodnotné technické riešenie v zmysle nariadenia o digitálnej identite. Ale viacero krajín vyvíja národné riešenie,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

„Smola je to, že Slovensko sa neprihlásilo do pilotných projektov, ktoré komisia pripravuje, kde sa mali odskúšať nejaké základné vlastnosti,“ dodáva Frič.

Aplikácia na doklady by podľa odborníka mala zabrániť potenciálnemu zneužitiu osobných údajov. „Dnes keď niekomu dáte naskenovať celý občiansky, alebo mu ho posielate mailom, tak má úplne zbytočne všetky vaše informácie. Tu si budete môcť vybrať, ktorú informáciu s ktorou firmou, alebo inštitúciou chcete zdieľať,“ priblížil špecialista na informačné technológie Peter Mihálik.

Niektoré elektronické doklady, ako napríklad občiansky preukaz, chce ministerstvo vnútra otestovať už na prelome tohto a budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko