Na hlavný obsah

Donald Trump aj Joe Biden vyzývajú na zmierenie, podľa odborníkov to nebude jednoduché

Očakávajú len opatrnejšie vyjadrovanie oboch kandidátov.

Donald Trump aj Joe Biden vyzývajú na zmierenie, podľa odborníkov to nebude jednoduché
Zľava Joe Biden a Donald Trump. Foto: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin a AP Photo/Rebecca Blackwell/koláž STVR

Na zjednotenie americkej spoločnosti nevyzýva len prezident Joe Biden, ale aj samotná obeť pokusu o atentát Donald Trump. Republikánsky kandidát na šéfa Bieleho domu vraj v reakcii upravil svoj chystaný prejav.

Experti sa však domnievajú, že politici síce možno budú opatrnejší vo vyjadrovaní sa, no spolu s verejnosťou podľa nich na odkaz zmierenia vo svetle blížiacich sa novembrových volieb postupne zabudnú.

Zjednoťme Ameriku – napísal na sociálnej sieti Donald Trump, sám expertmi považovaný za hlavnú polarizujúcu silu v tamojšej spoločnosti. Naposledy došlo k politickému násiliu na podobnej úrovni v roku 1981, keď postrelili vtedajšieho šéfa Bieleho domu Ronalda Reagana.

Udalosť tak podľa Branislava Kováčika z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici verejnosť citeľne poznačí, predovšetkým od pevných stúpencov Donalda Trumpa však snahu o zmierenie neočakáva.

„To napätie v tej spoločnosti je dlhodobé práve po tých voľbách v roku 2020. Donald Trump vtedy hovoril o ich zmanipulovaní, ukradnutí a sfalšovaní. Tomuto jednoducho veľká časť tých republikánskych voličov naozaj verí. To znamená, že aj nejaká taká formálna výzva na to zmierenie pre nich nebude v podstate nič znamenať,“ uviedol Kováčik.

Atentát mení kampaň

Republikánsky kandidát po pokuse o atentát avizoval, že svoj očakávaný štvrtkový (18. 7.) prejav na zjazde strany výrazne prekope, odstráni z neho útoky voči Joeovi Bidenovi a bude apelovať na pokoj.

Úradujúci šéf Bieleho domu zasa stiahol propagačné videá, kde Donalda Trumpa vykresľuje ako nebezpečenstvo pre Spojené štáty. Kryštof Kozák z Katedry severoamerických štúdií Karlovej univerzity v Prahe však predpovedá, že zmiernenie rétoriky, aj zo strany demokratov, bude len dočasné.

„Demokrati si budú trochu viac dávať pozor na najextrémnejšiu rétoriku, že Donald Trump je hrozba pre demokraciu, že je to potenciálny tyran a diktátor. Začiatkom septembra nás však bude čakať druhá volebná debata. Obávam sa, že tie negatívne emócie sa opäť veľmi ľahko rozbúšia,“ povedal Kozák.

Viacerí odborníci tvrdia, že americká spoločnosť je krátko po pokuse o atentát v šoku a jeho skutočné dôsledky na postoje ľudí ukážu až prieskumy verejnej mienky najskôr o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál