Na hlavný obsah

Donald Trump povedal, že prijal guľku za demokraciu. Odmieta, že by bol hrozbou

Ak Trump vyhrá voľby, chce zabrániť tretej svetovej vojne.

Donald Trump povedal, že prijal guľku za demokraciu. Odmieta, že by bol hrozbou
Trump odmietol obavy, že je hrozbou pre demokraciu. Foto: TASR/AP

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump v sobotu (20. 7.) na zhromaždení v štáte Michigan odmietol obavy, že je hrozbou pre demokraciu. Povedal tiež, že minulý týždeň prijal guľku za demokraciu. Informujú o tom AFP a BBC.

Exprezident sa tiež posmešne vyjadroval o Demokratickej strane, v rámci ktorej sa stupňuje nátlak na demokratického kandidáta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o post prezidenta.

Trump podľa svojich slov v prípade volebného víťazstva zabráni tretej svetovej vojne a tiež vyrieši konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, napísal denník The Guardian. Takisto plánuje uskutočniť „najväčšiu deportačnú operáciu“ v dejinách krajiny a posilniť ochranu hraníc.

Republikánska strana počas uplynulého týždňa na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne potvrdila Trumpa za svojho kandidáta do novembrových volieb. Exprezident nomináciu prijal a oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea. Ten v sobotu tiež vystúpil na zhromaždení v Michigane.

Michigan môže rozhodnúť

Michigan je jedným z tzv. swing states – s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán-, ktorý by mohol rozhodnúť novembrové prezidentské voľby, píše AP. Trump v tomto štáte jasne zvíťazil pri svojom triumfe v prezidentských voľbách v roku 2016; roku 2020 si tu však víťazstvo pripísal súčasný prezident Joe Biden.

Na Trumpa 13. júla na zhromaždení v štáte Pensylvánia vystrelil poloautomatickou puškou 20-ročný T. H. Crooks. Exprezidentovi prestrelil hornú časť pravého ucha. Americká tajná služba následne útočníka zastrelila. O život prišla aj ďalšia osoba a dve utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet