Na hlavný obsah

Donald Trump prijal nomináciu do prezidentských volieb. Rozpory našej spoločnosti treba liečiť, povedal v prejave

V úvode svojho prejavu ponúkol miernejšie posolstvo.

Donald Trump prijal nomináciu do prezidentských volieb. Rozpory našej spoločnosti treba liečiť, povedal v prejave
Po nominácii Donalda Trumpa padali balóny. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v závere štvordňového zjazdu Republikánskej strany prijal nomináciu do novembrových prezidentských volieb. V úvode svojho prejavu vo štvrtok (18. 7.) večer (piatkové ráno SELČ) vyzval na zjednotenie svojej strany i celej krajiny. Uviedol, že chce byť prezidentom všetkých Američanov. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Trump minulú sobotu (13. 7.) na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii prežil pokus o atentát, strela ho zasiahla do pravého ucha. V úvode svojho prejavu na nominačnom zjazde, ktorý bol jeho prvým verejným vystúpením odvtedy, vykreslil detaily a svoje osobné dojmy z udalosti, ktorá mohla ukončiť jeho život.

„Dnes večer by som tu nemal byť,“ povedal Trump pred úplne zaplnenou zjazdovou sálou, zatiaľ čo mu v tichosti načúvali tisíce ľudí. „Všade tiekla krv. Ale v istom zmysle som sa cítil bezpečne, pretože som mal na svojej strane Boha,“ vyhlásil Trump, ktorý mal celý týždeň na pravom uchu veľký biely obväz zakrývajúci zranenia, ktoré pri streľbe utrpel.

Svoj prejav zmiernil

Sedemdesiatosemročný bývalý prezident, ktorý sa preslávil skôr bombastickou a agresívnou rétorikou, v úvode svojho prejavu ponúkol miernejšie a hlboké osobné posolstvo, ktoré čerpalo priamo z jeho stretnutia so smrťou, napísala agentúra AP.

Požiadal tiež o minútu ticha za Coreyho Comperatoreho, veliteľa hasičov vo výslužbe, ktorý prišiel pri streľbe na jeho mítingu o život.

„Rozpory a rozdelenie našej spoločnosti treba liečiť. Len ich vyliečme rýchlo. Nás Američanov spája jeden osud a jeden údel. Spoločne povstaneme, alebo padneme,“ povedal Trump. „Kandidujem na prezidenta celej Ameriky, nie polovice Ameriky, pretože zvíťaziť len pre polovicu Ameriky nie je žiadnym víťazstvom,“ dodal.

Trump po skúsenosti s pokusom o atentát podľa agentúry AP vycítil novú politickú príležitosť. Nasadil zmierlivejší tón, ktorý by mu mohol pomôcť nabrať ešte väčšiu dynamiku v predvolebnej kampani. Tá sa podľa prieskumov vyvíja v jeho prospech.

Jeho demokratický protikandidát a súčasný prezident Joe Biden medzitým čelí čoraz väčšiemu tlaku vo vlastnej strane, aby s ohľadom na svoj vek a zdravotný stav z volebného súboja odstúpil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet