Na hlavný obsah

Dronové útoky v Rusku aj na Ukrajine: Škody vznikli, úrady ich však nespomínajú

Z oboch krajín ale prichádzajú správy o škodách.

Dronové útoky v Rusku aj na Ukrajine: Škody vznikli, úrady ich však nespomínajú
Letecký pohľad na mesto Chasiv Jar. Foto: TASR/AP

Ukrajina aj Rusko hlásia nočné útoky bezpilotných lietadiel na svoje územie. Ukrajinské letectvo v sobotu (6. 7.) ráno informovalo o zostrelení 24 z celkových 27 ruských dronov.

Ruské ministerstvo obrany informuje o likvidácii ôsmich ukrajinských bezpilotných lietadiel. Ani jeden z úradov nespomenul škody. Moskva neuvádza ani koľko dronov celkom zaznamenala. Z oboch krajín ale prichádzajú správy o škodách.

„Obrancom neba sa túto noc podarilo zasiahnuť 24 ‚šáhedov‘ v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Záporožskej, Chersonskej, Charkovskej, Doneckej, Sumskej, Černihivskej, Vinnyckej, Kyjevskej, Kirovohradskej a Mykolajivskej oblasti,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram. Kde zaútočili zvyšné tri drony typu Šáhed, letectvo neuvádza.

Podľa serveru Ukrajinska pravda sú škody na energetickej infraštruktúre v Sumskej oblasti. Tá sa nachádza na severovýchode krajiny pri hraniciach s Ruskom. V regióne hlásili výpadky v dodávkach elektriny. 

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho informovala o poškodení energetického zariadenia v Sumskej oblasti. Ukrajinské úrady zatiaľ v súvislosti s týmito útokmi nehovoria o obetiach alebo zranených.

Informácie z Ruska sa líšia

Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa štátnej agentúry TASS informovalo o zostrelení siedmich ukrajinských dronov nad Kurskou a jedným nad Belgorodskou oblasťou. Správa ruského rezortu obrany pritom nehovorí nič o nočnom dronovom útoku na Krasnodarský kraj a jeho odrazení, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Operačný štáb tohto regiónu, ktorý sa nachádza na juhozápade Ruska pri Čiernom a Azovskom mori, pritom v noci tvrdil, že tam protivzdušná obrana zostrelila niekoľko bezpilotných stojov. Padajúce trosky podľa neho poškodili komunikačnú vežu a spôsobili požiar nádrží v sklade pohonných hmôt.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet