Na hlavný obsah

Dúhový Pride budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia, organizátori dôverujú polícii

NAKA odhalila skupinu plánujúcu teroristický útok.

Dúhový Pride budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia, organizátori dôverujú polícii
Archívna snímka z pochodu Dúhový Pride Bratislava. Foto: TASR/Jaroslav Novák

NAKA vo štvrtok (18. 7.) oznámila, že odhalila skupinu, ktorá plánovala teroristický útok na Dúhový Pride pochod, ktorý sa uskutoční túto sobotu (20. 7.) v Bratislave. Organizátori úzko spolupracujú s bezpečnostnými zložkami štátu ako aj mestskej polície.

Vedenie polície je v tejto chvíli strohé na informácie, prebieha vyšetrovanie a nechce prikrmovať rôzne špekulácie. Bezpečnostné opatrenia podľa organizátorov sprísnia, ale účastníkom nijakým spôsobom neobmedzia kultúrny zážitok.

Opatreniam na Dúhovom Pride Bratislava sa v reportáži v relácii Rádiožurnál venoval redaktor Rastislav Dubovský:

K odhaleniu teroristickej skupiny malo prísť spoluprácou s Europolom a bezpečnostnými zložkami Spojených štátov. Na základe koordinovanej operatívy malo byť v polovici júla vykonaných viacero zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska. Detaily polícia odmieta komentovať.

„Všetky informácie, ktoré bolo možné v tomto momente poskytnúť, sme poskytli. Pokračujeme v procesných úkonoch, aby nedošlo k ich zmareniu alebo sťaženiu,“ tlmočil aktuálne stanovisko polície hovorca Roman Hájek.

Organizátori dôverujú polícii

Organizátori tohtoročného Dúhového Pride pochodu ďakujú polícii za výbornú prácu. „Aj vďaka ich nasadeniu a profesionalite bude Duhový Pride Bratislava bezpečný. Naďalej budeme spolupracovať s políciou a inými bezpečnostnými zložkami na tom, aby festival prebehol úplne bezproblémovo,“ uviedol Martin Macko.

Sociologička Silvia Porubänová si myslí, že politizácia kultúry a cielené vyčleňovanie sexuálnych menšín zo slovenskej kultúry nie je správne. „V 21. storočí teda určite nie je na mieste vyčleňovať kvír kultúru a umenie, alebo nebodaj ju nevnímať ako plnohodnotnú súčasť našej národnej identity,“ skonštatovala.

Martin Macko chápe situáciu a prípadné obavy ľudí, ale plne dôveruje polícii a ďalším bezpečnostným zložkám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál