Na hlavný obsah

Elektrinu si vedeli vyrábať sami, museli ju však stále nakupovať. Družstvo čakalo vyše roka na spustenie fotovoltiky

Situáciu im skomplikovala nová legislatíva.

Elektrinu si vedeli vyrábať sami, museli ju však stále nakupovať. Družstvo čakalo vyše roka na spustenie fotovoltiky
Družstvo nakúpilo fotovoltiku, no čakalo na jej spustenie. Foto: RTVS

Viac ako rok čakalo poľnohospodárske družstvo na Spiši na spustenie fotovoltiky. Drahú elektrinu dovtedy museli nakupovať, hoci mali nainštalované panely a prúd dokázali vyrábaťsami. Podľa odborníka sa na takéto projekty treba dôkladne pripraviť.

Poľnohospodárske družstvo (PD) Spišská Teplica neďaleko Popradu sa počas energetickej krízy rozhodlo vziať si úver a investovať do solárnych panelov. Docieliť chceli zníženie nákladov na prevádzku. Výroba potravín je totiž náročná na spotrebu elektriny. Po pol roku mali panely nainštalované.

„Až teraz, v tomto roku, nám to spustili, čiže niečo vyše roka po tom, čo sme mali funkčnú fotovoltiku,“ priblížil predseda družstva Maroš Kovalčík.

Spusteniu fotovoltiky na družstve na Spiši sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovali redaktorka Slovenskej televízie Miriam Hozzová a redaktor Vladimir Amrich:

Podpredseda družstva odhadol, že prieťahy ich stáli desaťtisíce eur. Problém vidí v zmene legislatívy. Zákon vyžaduje, aby zdroje s výkonom 100 kilowattov spĺňali špeciálne technické požiadavky.

„Bohužiaľ, medzi tým sa legislatíva zmenila a VSD nám oznámili, že nám nevedia spustiť fotovoltiku, teda 100 kilowattový menič, ktorý tam je nainštalovaný. Menič stovkový by musel byť doplnený o takzvaný dispečing. Ten mimochodom v nákladoch je to 20-tisíc eur navyše. S tým sme nerátali,“ pokračoval Maroš Kovalčík.

Dispečing zjednodušene znamená, že zdroj sa dá na diaľku kontrolovať a v prípade preťaženia distribučnej siete sa dá na diaľku aj vypnúť. Právnička vysvetľuje, že hoci sa zákon o obnoviteľných zdrojoch zmenil, nemalo to priamy vplyv na povinnosť zabezpečiť dispečing.

„Táto požiadavka mať zabezpečený dispečing pre zdroje nad 100 kilowattov vyplýva z iného predpisu, z prevádzkových poriadkov prevádzkovateľa prenosovej sústavy, prevádzkovateľov distribučných sústav,“ vysvetlila advokátka Andrea Puková.

Investícia sa oplatila

Distribučná spoločnosť hovorí, že zdržanie si družstvo spôsobilo samé, keďže projekt viackrát zmenilo.

„Prvú žiadosť o pripojenie zdroja musela Východoslovenská distribučná zamietnuť z dôvodu neúplnosti žiadosti zo strany žiadateľa. Následne investor v ďalších žiadostiach menil parametre. Celkovo štyrikrát,“ priblížila hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná Andrea Forbergerová.

Riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE Ján Karaba radí nepodceňovať technickú prípravu projektu.

„Hlavne zdroje, ktoré majú výkon väčší ako 100 kilowattov. Tam je treba naozaj dbať na to, aby tam bola dostatočná príprava. Aby tam bola odbornosť, čo sa týka spracovania technickej dokumentácie, a zároveň aj znalosť zo strany zhotoviteľa, ako má postupovať,“ dodal odborník.

Napriek komplikáciám podpredseda družstva napokon skonštatoval, že investícia sa oplatila a pomohla im znížiť náklady na elektrinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika