Na hlavný obsah

Elon Musk sťahuje sídla svojich firiem z Kalifornie do Texasu. Dôvodom je tamojší nový zákon

Zákon sa týka transrodových študentov.

Elon Musk sťahuje sídla svojich firiem z Kalifornie do Texasu. Dôvodom je tamojší nový zákon
Na snímke Elon Musk. Foto: ČTK/Profimedia

Americký podnikateľ a miliardár Elon Musk v utorok (17. 6.) oznámil, že presunie sídla svojich dvoch firiem, sociálnej platformy X a vesmírnej spoločnosti SpaceX, zo štátu Kalifornia do Texasu.

Ako jeden z dôvodov tohto kroku citoval nový zákon v Kalifornii, ktorý zakazuje školským úradom vyžadovať od učiteľov, aby informovali rodičov, ak ich dieťa zmení rodovú identitu alebo sexuálnu orientáciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Toto je posledná kvapka,“ uviedol Musk na sociálnej sieti X na margo zákona. Centrála SpaceX sa podľa neho presunie z kalifornského mesta Hawthorne do priemyselného komplexu Starbase v Texase a sídlo firmy X Corp zo San Francisca do texaského Austinu.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v pondelok (15. 7.) podpísal predmetný zákon. Ocenili ho organizácie zastupujúce práva ľudí LGBT+, podľa ktorých bude chrániť súkromie a bezpečnosť transrodových študentov. Najmä tých, ktorí sa môžu obávať, že rodičia nebudú podporovať ich identitu. Konzervatívci zase prisľúbili, že zákon napadnú na súde.

„Guvernérovi Newsomovi som asi pred rokom jasne povedal, že podobné zákony prinútia rodiny a firmy opustiť Kaliforniu, aby ochránili svoje deti,“ napísal Musk.

Musk už v roku 2021 zmenil svoje vlastné bydlisko z Kalifornie do Texasu, kde sa neplatí štátna daň z príjmu fyzických osôb. V rovnakom roku presunul do Texasu aj sídlo spoločnosti Tesla vyrábajúcej elektromobily.

Vo februári zase uviedol, že presťahoval právne sídlo SpaceX zo štátu Delaware do Texasu a právne sídlo firmy Neuralink do Nevady. Reagoval tak na rozhodnutie delawareského súdu. Podľa neho Musk ako generálny riaditeľ Tesly nemá nárok na rekordné odmeny vo výške takmer 56 miliárd dolárov. Za tento balík hlasovali akcionári spoločnosti ešte v roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet