Na hlavný obsah

Envirorezort upravil pravidlá odstrelu medveďov: Lov nebude povolený v niektorých územiach

Zákon neumožňuje komerčný lov medveďa na Slovensku.

Envirorezort upravil pravidlá odstrelu medveďov: Lov nebude povolený v niektorých územiach
Druhý zľava štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ministerstvo životného prostredia upresnilo pravidlá odstrelu medveďov. Ide predovšetkým o problematických jedincov, ktorí zasahujú do intravilánov miest a obcí.

Žiadosti na odstrel môžu podávať obce aj zástupcovia poľovných revírov. Lov medveďa nebude povolený v piatom stupni ochrany, či v územiach európskeho významu. Zákon neumožňuje komerčný lov medveďa na Slovensku.

Po vyhlásení mimoriadnej situácie musí krízový štáb určiť územie, v ktorom by mohol byť lov umožnený. Výnimku zo zákazu lovu v tomto území musí najprv vydať envirorezort.

„Úlohou krízového štábu na zasadnutí bude určiť územie, v ktorom bude prebiehať odlov týchto problémových medveďov,“ priblížil štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa.

Súčasťou žiadosti musia byť aj údaje o počte problémových jedincov a nebezpečných stretov. Žiadateľ musí zároveň odôvodniť výber lokality a opísať, aké preventívne opatrenia vykonali.

„Tieto údaje o činnosti má v prvom rade zásahový tím, keďže on v prvom rade robí tieto preventívne opatrenia,“ ozrejmil Kuffa.

Chránené územia aj kukuričné polia

Z lokalít, pre ktoré sa dá získať výnimku od ministerstva životného prostredia, vyňali niektoré chránené územia európskeho významu, husté lesné porasty aj kukuričné polia. Na miestach, kde rástla kukurica, odlov nebude možný ani istý čas po žatve.

Udelenú výnimku nie je možné predať inému poľovnému združeniu, usmrteného medveďa za istých okolností áno. „Ak by to chceli umiestniť na trh, po odlovení si musia žiadať ministerstvo o výnimku zo zákazu na komerčné použitie,“ vysvetlil Kuffa.

Vykonávať takýto odlov môžu iba zamestnanci alebo členovia daného revíru. V prípade, že by to poľovný revír odmietol, Kuffa odporúča kontaktovať zásahový tím, ktorý odlov zabezpečí.

Ministerstvo zatiaľ neeviduje žiadne žiadosti o takéto výnimky. Od začiatku roka do 15. júla odlovili 41 jedincov, ktoré ministerstvo označilo za problémové. Tridsať z nich eliminoval zásahový tím pre medveďa hnedého a jedenásť kusov eliminovalo poľovné združenie na základe dohôd, ktoré boli uzavreté.

Zmena zákona o ochrane prírody

Vyhlasovať mimoriadnu situáciu v súvislosti s výskytom medveďa hnedého je možné po nedávnej zmene zákona o ochrane prírody, ktorú poslanci schválili v máji. Po jej vyhlásení sa zakáže vytvárať vnadiská, ktoré by mohli medvede prilákať.

Zároveň bude mať samospráva povinnosť odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Poslanci o zmene rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Pozrite si zostrih tlačovej konferencie z Aktuálne :24, na ktorej predstavitelia ministerstva životného prostredia informovali o upresnení pravidiel odstrelu medveďov:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko