Na hlavný obsah

EURO 2024: Angličania zlomili penaltovú kliatbu a postúpili do semifinále

Švajčiari sa so šampionátom lúčia.

EURO 2024: Angličania zlomili penaltovú kliatbu a postúpili do semifinále
Futbalisti Anglicka sa tešia z víťazstva nad Švajčiarskom. Foto: TASR/AP

Futbalisti Anglicka zvládli štvrťfinálový zápas proti Švajčiarsku na ME vo futbale 2024 v Nemecku. Po nerozhodnom výsledku v riadnom hracom čase a bezgólovom predĺžení duel dospel až k pokutovým kopom, ktoré vyhrali v pomere 5:3. V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1.

V semifinále sa stretnú s Holandskom, ktoré porazilo Turecko 2:1.

Nudný prvý polčas

Prvý polčas bol o obojstranne pozorných defenzívach a diváci v ňom napokon nevideli ani jednu strelu na bránku. Angličania boli ofenzívne aktívnejší, ale nedokázali prekvapiť súpera. Švajčiari sa prezentovali organizovanou hrou, ale v prvom polčase sa dostali iba k jednému streleckému pokusu, Angličania k piatim.

Druhý polčas priniesol zaujímavejšie dianie a aj góly. V 51. minúte sa Švajčiar Embolo zbavil Konsu, no prízemnej strele chýbala razancia. Švajčiari vstúpili do druhého polčasu odvážnejšie, viackrát ofenzívne pohrozili Angličanom a v 75. minúte išli do vedenia.

Ndoye prihral do šestnástky, anglický obranca Stones stečoval loptu priamo na kopačku Embola, ktorý trafil odkrytú bránku – 0:1. Angličania zareagovali tromi striedaniami a nepriaznivý stav odvrátili už po piatich minútach. V ofenzívnej akcii si Saka vylepšil streleckú pozíciu a ľavačkou z hranice šestnástky poslal loptu k vzdialenejšej žrdi – 1:1.

Šance v predĺžení

V piatej minúte predĺženia sa zaskvel švajčiarsky brankár Sommer, keď vyrazil strelu Ricea na roh. Gól nepriniesla ani strela Bellinghama, s ktorou nemal Sommer problémy. Švajčiari sa v prvej časti predĺženia nedostali do šance, no takmer vyťažili z riskantnej malej domov Walkera na Pickforda.

Druhá časť predĺženia priniesla viacero švajčiarskych príležitostí. V 117. minúte sa striedajúci Shaqiri pokúsil prekvapiť anglického brankára strelou priamo z rohu, ktorú zastavila až konštrukcia brány. Švajčiari napokon neskórovali ani po strele Amdouniho, na ktorú bol Pickford pripravený.

Švajčiar Akanji neskóroval v závere prvej série rozstrelu a keďže ostatní strelci už boli stopercentní, do semifinále sa prebojovali Angličania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport