Na hlavný obsah

EURO 2024: Domáci Nemci na turnaji končia. V dramatickom predĺžení nestačili na Španielov

O rozhodujúci gól sa postaral Merino.

EURO 2024: Domáci Nemci na turnaji končia. V dramatickom predĺžení nestačili na Španielov
Mikel Merino - hrdina štvrťfinálového zápasu Španielska proti Nemecku. Foto: TASR/AP

Futbalisti Španielska porazili v piatkovom (5. 7.) zápase európskeho šampionátu domácich Nemcov 2:1 po predĺžení. O rozhodujúci gól sa minútu pred koncom riadneho času predĺženia postaral Mikel Merino. V boji o finále nastúpia proti Francúzsku.

Zápas sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 1:1. Skóre duelu otvoril v 51. minúte Dani Olmo, nemeckú snahu o vyrovnanie zavŕšil v 89. minúte Florian Wirtz. V závere druhej časti predĺženia si Nemci nedali pozor na hlavičkujúceho Merina, ktorý rozhodol o postupe svojho tímu. Štvrtý rozhodca zápasu bol Slovák Ivan Kružliak.

Španieli sa medzi najlepšiu štvorku ME dostali druhýkrát za sebou a celkovo šiestykrát v histórii. Na predošlom šampionáte obsadili tretie miesto.

Vysoké nasadenie od začiatku

Zápas odštartoval obojstranne vysokým nasadením s dôrazom na defenzívu. Z brankárov musel ako prvý zasiahnuť Nemec Neuer, už v prvej minúte si poradil so strelou Rodriho, ktorej chýbala väčšia razancia. V ôsmej minúte sa duel skončil pre Pedriho, ktorého fauloval Kroos, no obišiel bez kartového trestu. Zraneného stredopoliara vystriedal Olmo.

Po štvrťhodine hry Yamal pohrozil Španielom z priameho kopu, ale tesne minul ľavú žrď. Do priestoru brány krátko na to nesmerovala ani strela Ruiza spred šestnástky Nemecov. V 35. minúte si streleckú pozíciu vytvoril Havertz, no brankár Simon si poradil s jeho pokusom pravačkou.

Španieli mohli ísť do vedenia krátko po zmene strán, keď Morata vystrelil z otočky, ale Neuer stihol zasiahnuť. Dôležitý moment priniesla 52. minúta, v nej Španieli rozvinuli rýchlu ofenzívnu akciu s finálnou prihrávkou Yamala do šestnástky, v ktorej Olmo strelou bez prípravy prekonal Neuera – 1:0.

Nemci sa snažili o ofenzívu, ale „La Furia Roja“ ich nepúšťala do výhodných streleckých pozícií. V 83. minúte si ešte Španieli vydýchli po chybe v rozohrávke brankára Simona, ktorú nepresným lobom nepotrestal Havertz.

V závere riadneho hracieho času však Mittelstädt našiel centrom pri vzdialenejšej žrdi Kimmicha, ten hlavou vrátil loptu za seba na Wirtza, ktorý pohotovo prestrelil Simona – 1:1.

Bič plieskal na samom konci

Prvá polovica predĺženia priniesla po jednej šanci na oboch stranách, no bez zmeny skóre. Najskôr Španiel Oyarzabal strelou zo strednej vzdialenosti minul bránu, medzi tri žrde nenamieril ani Wirtz.

V úvode druhej časti predĺženia vystrelil Musiala do ruky Cucurellu, ktorá nebola pri tele, no hlavný rozhodca po informácii od VAR neodpískal penaltu, keďže situácii predchádzal tesný ofsajd.

Rozhodujúci moment prišiel v 119. minúte, keď Olmo odcentroval do šestnástky a nepokrytý Merino hlavičkou prekonal Simona. Nemci sa vrhli do útoku, sľubnú šancu vyrovnať mal Füllkrug, ale hlavou netrafil bránu.

V závere dostal červenú kartu Carvajal po faule na prenikajúceho Musialu a nenastúpi v semifinále. Duel ukončil zákrok brankára Simona, ten chytil priamy kop Kroosa, pre ktorého to bol s veľkou pravdepodobnosťou rozlúčkový reprezentačný zápas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport