Na hlavný obsah

EURO 2024: Schranz získal Zlatú kopačku spolu s ďalšími piatimi hráčmi

Schranz strelil na turnaji tri góly v štyroch dueloch.

EURO 2024: Schranz získal Zlatú kopačku spolu s ďalšími piatimi hráčmi
Na snímke slovenský reprezentant Ivan Schranz po góle do siete Ukrajiny na ME 2024. Foto: TASR/AP

Slovenský futbalista Ivan Schranz získal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca majstrovstiev Európy v Nemecku. Tridsaťročný krídelník sa z nej tešil spolu s Harrym Kaneom, Georgesom Mikautadzem, Jamalom Musialom, Codym Gakpom a Danim Olmom, keďže všetci strelil na turnaji po tri góly.

Schranz strelil víťazný gól v úvodnom zápase E-skupiny s Belgickom (1:0), skóroval aj pri prehre s Ukrajinou (1:2) a Slovákov poslal do vedenia v osemfinále, v ktorom však nakoniec prehrali s Anglickom 1:2 po predĺžení.

Európska futbalová únia (UEFA) pred ME rozhodla, že jediným kritériom na zisk ocenenia bude počet strelených gólov, asistencie ani odohrané minúty sa pri hodnotení nebudú zohľadňovať, ako tomu bolo v minulosti.

Na čele historického poriadia strelcov je Cristiano Ronaldo so 14 gólmi. Tridsaťdeväťročný Portugalčan sa zúčastnil na šiestich ME a patril k najlepším strelcom turnaja v rokoch 2021 (5 gólov) a 2012 (3 góly). Francúz Michel Platini drží rekord v počte gólov na jednom európskom šampionáte – v roku 1984 skóroval deväťkrát v piatich zápasoch.

Rodri je najlepší hráč turnaja, Yamal mladík

Španielskeho stredopoliara Rodriho vyhlásili za najlepšieho hráča futbalových ME 2024. Ocenenie si prebral od prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksandra Čeferina po nedeľňajšom (14. 7.) finálovom triumfe na Olympijskom štadióne v Berlíne nad Anglickom 2:1.

Dvadsaťosemročný defenzívny stredopoliar nastúpil v základe Španielska v šiestich zo siedmich duelov na šampionáte. Proti Albánsku v skupine nemohol hrať pre kartový trest a smolu mal vo finále, ktoré nedohral, keďže sa v záver prvého polčasu zranil a vystriedal ho Martin Zubimendi.

Najlepším mladým hráčom šampionátu sa podľa očakávania stal Lamine Yamal, ktorý v predvečer finále dovŕšil 17 rokov. Napriek svojmu mladému veku nastupoval v základnej zostave a patril k oporám Španielska.

V semifinále proti Francúzsku vyrovnal na priebežných 1:1 a stal sa najmladším strelcom v histórii európskych šampionátov. Doteraz držal tento zápis Švajčiar Johan Vonlanthen, ktorý sa presadil na ME 2004 ako osemnásťročný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport