Na hlavný obsah

EURO 2024: V druhom semifinále preveria Holanďania kritizovaných Angličanov

Oba tímy sa stretnú na pôde ME či MS štvrtýkrát

EURO 2024: V druhom semifinále preveria Holanďania kritizovaných Angličanov
Na snímke radosť holandských a anglických reprezentantov na ME 2024. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Druhý semifinálový zápas futbalových ME prinesie v stredu 10. júla na štadióne v Dortmunde (21.00 hod.) konfrontáciu Holandska s favorizovaným, no zároveň kritizovaným Anglickom.

„Albión“ bude chcieť pod vedením trénera Garetha Southgata zopakovať svoj postup do finále z predošlého kontinentálneho šampionátu. Mužstvo Ronalda Koemana chce prehovoriť do boja o titul na ME prvýkrát od roku 1988, v ktorom získali Holanďania svoju doteraz jedinú trofej na veľkom turnaji.

Oba tímy sa stretnú na pôde európskeho či svetového šampionátu štvrtýkrát. Predošlé tri konfrontácie sa však uskutočnili ešte v závere minulého storočia a vzájomná bilancia je v nich vyrovnaná (1-1-1).

Podľa športovo-analytickej spoločnosti Opta majú Angličania 27-percentnú úspešnosť v stretnutiach s Holandskom, čo je druhé najmenšie číslo zo všetkých tímov, s ktorými sa stretli v histórii viac ako 20-krát.

Nižšiu úspešnosť má „Albión“ iba proti Brazílii (15 percent). Angličania navyše zvíťazili nad Holandskom iba v jedinom stretnutí z uplynulých deviatich, keď v marci 2018 uspeli v prípravnom dueli v Amsterdame (1:0).

Angličania čelia kritike za predvedenú hru

Southgateov tím v predošlých dvoch kolách turnaja proti Slovensku a Švajčiarsku vyslal za 240 minút iba päť striel na bránu a na postup potreboval predĺženie a rozstrel. Angličania čelia tlaku vzhľadom na hru, ktorú kritici označujú za nudnú a ťažko pozerateľnú.

„Mrzí ma to, ale naším zámerom je vždy hrať dobre s loptou. Vo futbale máte súpera, ktorý sa vás snaží zastaviť. Toto nie sú bežné zápasy, je to veľké podujatie. Náš tím bol od začiatku pod obrovským tlakom a vedie si veľmi dobre,“ povedal kormidelník Anglicka, ktorý poukázal na defenzívny herný štýl súperov.

„Momentálne nie sme schopní streliť niekoľko gólov. Hrali sme však proti trom tímom, ktoré hrajú na päť obrancov a majú dobre zorganizovanú defenzívu. Navyše lopta na trávnikoch trochu poskakuje, takže niekedy potrebujete extra dotyk a voľný priestor je preč. Nič z toho nie je ľahké, ale sme v treťom semifinále zo štyroch turnajov.“

Anglického kouča kritizujú fanúšikovia za to, že neprejavuje ochotu urobiť zmeny v prípade statickej hry. Priestor v základnej zostave nedostal na turnaji ani raz Cole Palmer, ktorý patril medzi najlepších hráčov Premier League 2023/2024.

Ľavý krídelník Anthony Gordon má za sebou životnú sezónu v drese Newcastlu, na turnaji však odohral iba dve minúty, pričom na jeho poste hrá Phil Foden, ktorý zatiaľ nestrelil gól a nepripísal si ani asistenciu.

Holanďania predviedli dve otočky

Holanďania dokázali na šampionáte dvakrát otočiť nepriaznivý stav z 0:1. Najskôr v skupinovej fáze zachránili dôležité tri body proti Poľsku a odolnosť preukázali aj vo štvrťfinálovom stretnutí s Tureckom, keď do 70. minúty prehrávali.

„Oranjes“ vytiahli už po zmene strán ofenzívneho žolíka Wouta Weghorsta a po príchode takmer dvojmetrového útočníka hrali priamočiarejšie. V záverečnej polhodine v priebehu šiestich minút dokonali zvrat a udržali si nádej na prvý titul po 36 rokoch.

„Na začiatku turnaja sme prešli ťažkými fázami a teraz sme absolvovali ďalšiu skúšku, takže sme pripravení. Sústredíme sa na seba a vieme, čo musíme urobiť. Teraz sme veľmi blízko,“ povedal holandský obranca Nathan Ake.

Ten oblieka dres Manchestru City a herný štýl súpera pozná: „Teším sa na to. Je tu veľa hráčov, ktorých poznám z Premier League. Poznáme ich individuálne kvality a je to semifinále, takže to bude náročné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport