Na hlavný obsah

Europoslanci L. Yar, Ľ. Ódor a Ľ. Karvašová sa stali podpredsedami výborov

Obaja poslanci získali potrebnú väčšinu hlasov.

Europoslanci L. Yar, Ľ. Ódor a Ľ. Karvašová sa stali podpredsedami výborov
Na snímke zľava Ľubica Karvašová, Lucia Yar a Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskú europoslankyňu Luciu Yar (Progresívne Slovensko, Obnovme Európu) v utorok (23. 7.) v Bruseli zvolili za podpredsedníčku Výboru pre rozpočet (BUDG) Euróskeho parlamentu (EP). Za podpredsedu Výboru pre hospodárske a menové veci (ECON) v Európskom parlamente si zvolil Ľudovíta Ódora (PS, Obnovme Európu).

Europoslanci si vo výbore zvolili počas ustanovujúcej schôdze výboru EP svoje predsedníctvo, ktoré sa skladá z predsedu a štyroch podpredsedov. Funkciu budú zastávať dva a pol roka, následne môžu byť znovuzvolení.

Z 39 hlasov získala Yar 28, potrebných bolo 21. Zvolenie do tejto funkcie nadväzuje na jej pondelkové zvolenie za koordinátorku tohto výboru za frakciu Obnovme Európu.

„Kumuláciou týchto dvoch funkcií v tomto vplyvnom výbore budem mať priamy a výrazný dosah na formovanie politík a pozícií k európskemu rozpočtu. Len pre lepšiu predstavivosť, pre tento rok sú záväzky rozpočtu EÚ na úrovni 190 miliárd eur a príjmy presahujú 142 miliárd eur. Cítim preto veľkú zodpovednosť,“ uviedla Yar.

Ako dodala, chce presadiť viac priamych peňazí do regiónov, ale aj lepšie zabezpečenie obrany Európy a Slovenska či podporu žien.

Výbor BUDG

Do agendy výboru BUDG spadá aj plán obnovy či Mechanizmus podmienenosti eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu, ktoré sú pre Slovensko kľúčové. „Mojimi partnermi preto budú prirodzene eurokomisári a eurokomisárky, predsedajúca krajina v Rade EÚ, členské krajiny a všetky ostatné inštitúcie Únie, ktoré sa rovnako spolupodieľajú na EÚ rozpočte. Teším sa na túto prácu,“ povedala Yar.

Celkovo pôsobí v uvedenom výbore 40 europoslancov. O jeho zložení a počte členov rozhodli európski zákonodarcovia počas ustanovujúcej schôdze v Štrasburgu predošlý týždeň.

BUDG je jedným z 20 stálych výborov EP a je zodpovedný za otázky týkajúce sa rozpočtu EÚ a viacročného finančného rámca. Vzhľadom na to, že EÚ čoskoro začne rokovať o svojom ďalšom dlhodobom rozpočte na obdobie rokov 2028 až 2034, bude tento výbor v centre pozornosti, píše portál Politico.eu.

Výbory vypracúvajú, menia a prijímajú legislatívne návrhy a iniciatívne správy. Zvažujú návrhy Európskej komisie a Rady EÚ a v prípade potreby vypracúvajú správy, ktoré sa predkladajú plénu. Budú taktiež zohrávať kľúčovú úlohu pri nadchádzajúcich vypočutiach dezignovaných eurokomisárov. Prácu výborov koordinuje Konferencia predsedov výborov.

Lucia Yar

Yar pôsobí aj vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) a ako náhradníčka aj vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a Výbore pre zahraničné veci (AFET).

Vo voľbách do EP kandidovala za PS a získala 16 974 prednostných hlasov. Pred zvolením za europoslankyňu pôsobila od roku 2017 ako editorka a následne šéfredaktorka portálu Euractiv Slovensko, zameraného na Európsku úniu.

Venovala sa primárne zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ, transatlantickej bezpečnosti, jednotnému digitálnemu trhu EÚ, neskôr rovnoprávnosti a zastúpeniu žien v politike.

Ľudovít Ódor

Ľudovíta Ódora (Progresívne Slovensko, Obnovme Európu) v utorok v Bruseli zvolili za podpredsedu Výboru pre hospodárske a menové veci (ECON) v Európskom parlamente (EP).

Europoslanci si vo výbore volili počas ustanovujúcej schôdze výboru EP svoje predsedníctvo, ktoré sa skladá z predsedu a štyroch podpredsedov. Funkciu budú zastávať dva a pol roka, následne môžu byť znovuzvolení. Ódora zvolili aklamačne, bez protikandidáta.

Vo Výbore pre hospodárske a menové veci pôsobí 60 europoslancov. O zložení a počte členov rozhodli európski zákonodarcovia počas ustanovujúcej schôdze v Štrasburgu predošlý týždeň.

Ľudovít Ódor je aj členom v Podvýbore pre daňové veci (FISC) a náhradníkom vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO).

Ódor bol v eurovoľbách lídrom kandidátky Progresívneho Slovenska a v hlasovaní získal najvyšší počet prednostných hlasov zo všetkých slovenských kandidátov (294.944). Do politiky vstúpil 15. mája 2023, kedy sa počas úradníckej vlády vtedajšej prezidentky Zuzany Čaputovej stal premiérom SR.

Predtým pôsobil ako hlavný ekonóm Ministerstva financií SR a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky, neskôr v Národnej banke Slovenska, od roku 2018 ako jej viceguvernér.

ECON

ECON je jedným z 20 stálych výborov EP a je zodpovedný za reguláciu finančných služieb, voľný pohyb kapitálu a platieb, daňové politiky a politiky hospodárskej súťaže, dohľad nad Európskou centrálnou bankou (ECB) a medzinárodným finančným systémom.

Výbory vypracúvajú, menia a prijímajú legislatívne návrhy a iniciatívne správy. Zvažujú návrhy Európskej komisie a Rady EÚ a v prípade potreby vypracúvajú správy, ktoré sa predkladajú plénu. Budú taktiež zohrávať kľúčovú úlohu pri nadchádzajúcich vypočutiach dezignovaných eurokomisárov. Prácu výborov koordinuje Konferencia predsedov výborov.

Ľubica Karvašová

V Bruseli si za podpredsedníčku výboru pre regionálny rozvoj zvolili slovenskú europoslankyňu Ľubicu Karvašovú (PS). Zároveň ju zvolili aj za koordinátorku liberálnej frakcie Obnovme Európu.

„Podarilo sa mi dosiahnuť hneď dva úspechy. Jednak ma zvolili za podpredsedníčku výboru, čo mi umožní efektívnejšie presadzovať tému regiónov v Európskom parlamente, a takisto som bola poverená byť koordinátorkou skupiny Renew, čím sa stanem slovenským hlasom medzi európskymi liberálmi,“ uviedla Ľubica Karvašová.

„Vážim si, že som bola zvolená na obe pozície. Spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby bol rozvoj regiónov jednou z priorít Európskeho parlamentu, nakoľko vnímam, že je kľúčový pre posilnenie našej konkurencieschopnosti,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko