Na hlavný obsah

Europoslanci rozhodli: Predsedníčkou EP sa opäť stala Roberta Metsolová

Získala 562 hlasov.

Europoslanci rozhodli: Predsedníčkou EP sa opäť stala Roberta Metsolová
Predsedníčka EP Roberta Metsolaová. Foto: TASR/AP

Predsedníčkou Európskeho parlamentu (EP) sa v utorok (16. 7.) opäť stala maltská europoslankyňa Roberta Metsolová z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP). Poslanci ju zvolili na dva a pol roka trvajúce funkčné obdobie na prvej schôdzi europarlamentu v jeho novom zložení po júnových voľbách.

Hneď v prvom kole tajnej voľby získala 562 hlasov z 623 odovzdaných platných volebných lístkov.

Na druhom mieste skončila kandidátka Ľavice v Európskom parlamente (GUE/NGL), bývalá španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová. Tá získala 61 hlasov. Nasleduje voľba 14 podpredsedov.

Europoslanci hlasovali v tajnej voľbe, ktorá sa na rozdiel od bežného elektronického hlasovania konala tradične na papierových lístkoch.

Prítomní europoslanci zaškrtli svoju voľbu a svoj lístok v obálke doniesli k jednej z ôsmich priehľadných urien rozdelených podľa prvého písmena priezviska. Pred odovzdaním hlasu museli preukázať svoju totožnosť a zapísali sa na zoznam. Voľba trvala necelú hodinu.

Priebeh hlasovania kontrolovalo osem náhodne vyžrebovaných europoslancov, takzvaných skrutátorov. Jedným z nich bol aj novozvolený český zástupca Filip Turek z Prísahy a Motoristov, ktorý v EP vstúpil do novozvolenej frakcie Patrioti pre Európu (Patriots for Europe).

Metsolová: Parlament sa nesmie báť

Metsolová v prejave pred voľbou požiadala europoslancov o dôveru a o ich hlas. Politička z Malty, najmenšieho štátu bloku, uviedla, že je dôkazom toho, že v Európe možno dosiahnuť veľké veci.

„Výzvy, ktoré nás čakajú, budú vyžadovať silné vedenie. Parlament sa nesmie báť viesť a meniť, “ povedala Metsolová. Zákonodarný orgán podľa nej musí posilniť svoju úlohu, zefektívniť a zjednodušiť svoje fungovanie a zbaviť sa byrokratickej záťaže.

Predsedníčka EP Roberta Metsolaová.
Predsedníčka EP Roberta Metsolaová.Foto: TASR/AP

„Moja vášeň pre náš projekt nepohasla. Chcem vybudovať lepšiu Európu, pomáhať preklenúť zvyšné rozdiely medzi tým, čo ľudia od Európy očakávajú a tým, čo im môžeme ponúknuť,“ uviedla Metsolová. Vo voľbe mala veľkú podporu naprieč frakciami.

Metsolová tiež zdôraznila, že europarlament musí naďalej stáť jasne za Ukrajinou brániacou sa ruskej invázii, trvať na ľudskom prístupe ohľadom situácie na Blízkom východe a hľadať udržateľné mierové riešenie tamojšieho konfliktu.

Jediná protikandidátka

Vojnu medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas, najmä z hľadiska humanitárnej situácie v Pásme Gazy, ako jednu z hlavných tém vo svojom prejave predstavila jediná protikandidátka Metsolovej, bývalá španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová.

Tú v pondelok večer prekvapivo a na poslednú chvíľu nominovala frakcia Ľavica v Európskom parlamente (GUE / NGL).

Bývalá španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová.
Bývalá španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová.Foto: TASR/AP

Monterová sa označila za kandidátku, ktorá bude reprezentovať túžbu po mieri v Európe, brániť práva žien a pracovníkov a bojovať proti rasizmu. Jej frakcia chce chrániť feminizmus, zástupcov menšiny LGBT+ a želá si mier pre Palestínu.

Europoslankyňa sa ostro pustila do izraelského vedenia, ktoré podľa nej v Pásme Gazy pácha genocídu. Ruskú vojnovú agresiu na Ukrajine spomenula len na okraj, ruského prezidenta Vladimira Putina však označila za zločincov a uviedla, že v tomto konflikte trpia tak Ukrajinci, ako aj Európania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet