Na hlavný obsah

Eurokomisia kritizuje vplyv slovenskej vládnej moci na súdnictvo. Koalícia z nedostatkov viní predošlé vlády

Komisia pritom chváli súdnu mapu vlády E. Hegera.

Eurokomisia kritizuje vplyv slovenskej vládnej moci na súdnictvo. Koalícia z nedostatkov viní predošlé vlády
Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Foto: STVR

Európskej komisii (EK) prekáža, že Slovensko nemá zadefinované, za akých podmienok môže vláda odvolať členov Súdnej rady SR. Komisia v správe o právnom štáte kritizuje vplyv vládnej moci na súdnictvo. Naopak, kladne hodnotí súdnu mapu, s ktorou prišla ešte predošlá vláda.

Európska komisia pripomína, že vláda odvolala troch členov súdnej rady pred tým, ako im skončil mandát a nahradila ich svojimi nominantmi. Súdnu radu tvorí 18 členov, ktorí rozhodujú o previerkach či disciplinárnych konaniach voči sudcom.

Kritike eurokomisie týkajúcej sa vplyvu vlády na súdnictvo sa v reportáži v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

„Jednou z garancií, ktoré už teraz máme v ústave je, že rozhodnutie súdnej rady musí prijať minimálne desať členov. To znamená, že nie je možno úplne ju ľahko politicky ovládnuť,“ vysvetlila riaditeľka Občianskeho združenia Via Iuris Katarína Batková.

Ďalších členov v Súdnej rade vymenila koalícia aj cez Národnú radu SR. Poslanci argumentovali, že stratili ich dôveru. „Je až prekvapivé, že tak dlho to trvalo, to čo vystrájal pán Mazák je za všetkými čiarami, strašne veľa ľudí nedokázalo pochopiť, že tam ešte stále je,“ uviedol v apríli poslanec Roman Michelko (SNS).

„Sedemdesiatosem poslankýň a poslancov ma odvolalo zo Súdnej rady na základe želania Roberta Fica (Smer-SD). Naivne som si myslel, že títo zákonodarcovia nezabudnú na svoj poslanecký sľub – dodržiavať Ústavu SR a princípy právneho štátu,“ povedal v máji bývalý predseda a člen Súdnej rady SR Ján Mazák.

Koalícia viní opozíciu

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) považuje správu EK o právnom štáte za neobjektívnu a zavádzajúcu. Odvoláva sa na časť, ktorá hodnotí reformu súdnej mapy, ktorú zaviedla vláda Eduarda Hegera (vtedy OĽANO).

„Každý na Slovensku vie, že reforma súdnej mapy priniesla obrovský chaos do justície. V správe sa však konštatuje, že všeobecne funguje dobre, čo je absolútny nezmysel,“ myslí si minister spravodlivosti.

„Súdna mapa je obrovský prielom, tá špecializácia sudcov napomáha efektívnosti. Zjavne chce venovať svoju pozornosť niečomu inému, čo je problém pre EK. Je to určite boj s korupciou a zrušenie ÚŠP bez žiadneho odôvodnenia,“ myslí si poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

„Je to predovšetkým výsledok našich predchodcov, pretože tá správa býva výročná. Čiže, hodnotil sa rok 2023, z ktorého drvivú väčšinu vládla predchádzajúca vláda. Tie výčitky smerom k súdnej rade boli smerom ku nim,“ mieni minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podpredseda vlády tvrdí, že väčšina kritických vyjadrení EK vychádza z článkov médií. Vláda bude podľa jeho slov Komisiu informovať o reálnom stave právneho štátu na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko