Na hlavný obsah

Európske mestá sa vystavujú riziku, ak nechajú umiestniť rakety USA na svojom území, vyhlásil hovorca Kremľa

Rusko by na ne podľa hovorcu mohlo namieriť rakety.

Európske mestá sa vystavujú riziku, ak nechajú umiestniť rakety USA na svojom území, vyhlásil hovorca Kremľa
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: ANADOLU/Anadolu via AFP/Profimedia

Európske krajiny by sa vystavili riziku, ak by prijali umiestnenie amerických rakiet dlhého doletu na svojom území, varoval v sobotu (13. 7.) hovorca Kremľa. Rusko by totiž mohlo namieriť svoje rakety na ich hlavné mestá, čím by sa zopakovala konfrontácia z obdobia studenej vojny. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval v štátnej televízii na otázku o možnom umiestnení hypersonických striel Spojených štátov v Európe. „Máme dostatočnú kapacitu na zastavenie týchto rakiet, ale potenciálnymi obeťami sú metropoly týchto krajín,“ citovala ho AFP.

Po zmienke novinára, že studená vojna sa skončila rozpadom Sovietskeho zväzu, Peskov pripomenul, že v tomto období na Rusko mierili americké rakety v Európe a na Európu zasa ruské rakety. To by sa podľa neho mohlo za istých podmienok zopakovať.

Berlín a Washington tento týždeň pred samitom NATO oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026.

Predstavitelia oboch krajín to označili za odstrašujúci prostriedok. DPA uviedla, že pôjde o prvé umiestnenie takýchto zbraní v Nemecku od konca studenej vojny. V dokumente sa spomínajú aj protilietadlové rakety SM-6 a novo vyvíjané hypersonické zbrane.

Moskva toto rozhodnutie kritizovala. Washington obvinila, že podniká krok k novej studenej vojne a priamej účasti na konflikte na Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany v piatok (12. 7.) oznámilo, že šéf rezortu Andrej Belousov telefonoval s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, s ktorým hovorili o znižovaní rizika možnej eskalácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet