Na hlavný obsah

Europarlament ignoroval požiadavky 18 miliónov občanov EÚ, vyhlásil maďarský minister

Povedal tak po tom, čo do vedenia EP nezvolili nikoho z krajnej pravice.

Europarlament ignoroval požiadavky 18 miliónov občanov EÚ, vyhlásil maďarský minister
Na snímke János Bóka, minister pre záležitosti EÚ. Foto: ČTK/Profimedia

Európsky parlament v utorok (16. 7.) ignoroval požiadavky takmer 18 miliónov občanov na zmenu, keď nezvolil ani jedného podpredsedu z politickej skupiny Patrioti pre Európu. Uviedol to na Facebooku maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka.

Vo voľbách, ktoré sa konali v utorok večer v štrasburskom sídle EP, nebol do vedenia zvolený žiaden z poslancov zastupujúcich krajnú pravicu.

Za krajnú pravicu sú označovaní aj Patrioti pre Európu – aliancia, ktorú začiatkom júla predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom a ktorá sa zakrátko oficiálne stala europarlamentnou frakciou.

Patrioti majú v EP tretiu najsilnejšiu skupinu s 84 mandátmi. Šéfom frakcie je Jordan Bardella z Francúzska a k podpredsedom patrí aj Kinga Gálová z Maďarska a Klára Dostálová z Česka.

„Práve ustanovený Európsky parlament nechce zastupovať všetkých európskych voličov,“ napísal Bóka, podľa ktorého ide o porušenie parlamentných zvyklostí a spoločných ústavných tradícií členských štátov a nerešpektovanie základných princípov právneho štátu a demokracie.

Predsedníctvo europarlamentu tvorí 14 podpredsedov a päť kvestorov spolu s predsedom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet