Na hlavný obsah

Expert o rozširovaní frakcie Patrioti Európy: Rétoricky aj ideologicky by do nej Smer-SD zapadal

Frakciu zakladá Andrej Babiš s Fideszom a rakúskymi slobodnými.

Expert o rozširovaní frakcie Patrioti Európy: Rétoricky aj ideologicky by do nej Smer-SD zapadal
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR/DUNA/MTI

Bývalý český premiér Andrej Babiš spolu s Fideszom Viktora Orbána a rakúskymi slobodnými (FPÖ) zakladá novú frakciu Patrioti Európy.

Expert na medzinárodné vzťahy z inštitútu Europeum Vít Havelka považuje takýto posun hnutia ANO Andreja Babiša, ktoré v Európskom parlamente doteraz sedelo v liberálnej frakcii, za kulmináciu udalostí, ktoré sa udiali za posledných šesť až sedem rokov.

„S odchodom bývalého europoslanca za ANO Pavla Teličku, ktorý mal na starosti vstup ANO do frakcie s Emmanuelom Macronom, vidíme postupný prerod od liberálov, cez sociálnych demokratov až po ultrapravicu,“ vysvetlil v Aktuálne :24.

Zmenu podľa neho zapríčiňuje povaha strany ANO. „Ide o čisto populistickú stranu, ktorá vsádza na prieskumy verejnej mienky a snaží sa vždy zasiahnuť niektorú voličskú skupinu, ktorá má potenciál priniesť jej nové hlasy. Toto je pokračovanie,“ dodal.

FPÖ, Fidesz a ANO podľa Havelku spája najmä antisystémovosť alebo odklon od európskeho stredu. „Viktor Orbán bol v posledných dvoch rokoch, odkedy skončil v rámci EPP, izolovaný na európskej úrovni. Čo sa týka FPÖ, ide o stranu, ktorá sa na národnej úrovni tiež dostala do istej izolácie. A Andrej Babiš sa tiež posunul na hranicu politického spektra,“ priblížil Havelka.

Potrebujú získať ďalšie krajiny

Strany však potrebujú zástupcu z aspoň štyroch ďalších krajín, aby frakcia získala registráciu zo strany europarlamentu. Oznámenie o vzniku novej frakcie privítal taliansky vicepremiér Salvini, ktorého Liga patrí medzi hlavné sily euroskeptickej frakcie Identita a demokracia (ID).

Najviac sa špekuluje o tom, že by sa pridala strana Marine Le Penovej. „Dosiahla by tým vytvorenie frakcie, kde by sa mohla stať hybnou silou,“ uviedol. Voľná je aj nemecká strana AfD. Tam však Vít Havelka vidí problém v jej prístupu voči Rusku a výraznej národnej izolácii.

Európski sociálni demokrati zo svojich radov dočasne vylúčili strany Smer-SD a Hlas-SD, ktorých politiku komentátori hodnotia za posledné roky ako zradikalizovanú.

Podľa Víta Havelku je možné, že by sa mohol Smer k novovzniknutej frakcii pridať. „Čisto rétoricky a asi aj ideologicky by Smer do tejto frakcie zapadal viac ako k sociálnym demokratom,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet