Na hlavný obsah

Expolicajta Pavla Vorobjova oslobodili v prípade korupcie

Súd tak urobil pre nedostatok dôkazov.

Expolicajta Pavla Vorobjova oslobodili v prípade korupcie
Ilustračná snímka –Pavol Vorobjov. Foto: STVR

Bývalého policajta Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) – Pavla Vorobjova Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici oslobodil v prípade korupcie.

Expolicajt je známy z kauzy nezákonného lustrovania novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. V roku 2022 ho súd v kauze Očistec uznal za vinného z viacerých trestných činov, vrátane založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

Podľa obžaloby expolicajt Pavol Vorobjov prijal ešte v máji 2018 úplatok 2 000 eur od bývalého kolegu z Národnej kriminálnej agentúry. A to za urýchlené vybavenie výpisu z bankového účtu jednej trenčianskej firmy.

Prípadu bývalého policajta Národnej kriminálnej agentúry Pavla Vorobjova sa v Správach venovala redaktorka Karolína Piliarová:

„Obžalovanému je kladenú za vinu, že v rámci svojej služobnej činnosti ako príslušníka Policajného zboru vykonal určité úkony, ktoré síce boli v poriadku a boli v súlade so zákonom, avšak čo sa mu kladie za vinu v tejto obžalobe je, že za to neoprávnene prijal odmenu,“ priblížil prokurátor Michal Šúrek.

Hneď v úvode hlavného pojednávania obžalovaný expolicajt odmietol dohodu o vine a treste a vyhlásil, že je nevinný. Obžalovaného z prijatia úplatku pred sudcom vinili aj samotní bývalí kolegovia.

Nedostatok dôkazov

Jeden z nich, Milan Žáčik, ktorý je sám v súvislosti s týmto skutkom obvinený, podľa jeho slov úplatok Pavlovi Vorobjovovi odovzdal v jednom z bratislavských nákupných centier.

Pavla Vorobjova napokon v stredu (17. 7.) súd oslobodil spod obžaloby, a to pre nedostatok dôkazov, ktoré by ho usvedčovali z prijatia úplatku.

„Z našej strany obhajobnej, sa obžalovaný hneď vzdal práva na podanie odvolanie, a prokurátor odvolanie zahlásil,“ uviedla obhajkyňa Michaela Gáborík.

„Podal som odvolanie, voči oslobodzujúcemu rozhodnutiu. Toto odôvodním po doručení písomného doručenia rozsudku,“ priblížil prokurátor Šúrek.

Prokurátor Pavlovi Vorobjovovi navrhoval 3-ročný podmienečný trest spolu s finančným trestom 5-tisíc eur. Vzhľadom na to, že prokurátor na treste trvá, na mieste sa odvolal a vo veci bude rozhodovať Najvyšší súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko