Na hlavný obsah

Exprezident USA Barack Obama podporil Kamalu Harrisovú v boji o Biely dom

Spolu so ženou Michelle jej to oznámili v spoločnom telefonáte.

Exprezident USA Barack Obama podporil Kamalu Harrisovú v boji o Biely dom
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a exprezident Barack Obama. Foto: Profimedia

Bývalý americký prezident Barack Obama a jeho žena Michelle v piatok (26. 7.) podporili Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Kampaň súčasnej viceprezidentky zverejnila krátky záznam zo spoločného telefonického rozhovoru trojice, píšu americké médiá.

Po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena neusilovať o znovuzvolenie, sa Harrisová uchádza o demokratickú nomináciu pre novembrový súboj s republikánom Donaldom Trumpom.

„Som na teba pyšná, nemôžem ti to nepovedať. Toto vojde do dejín,“ povedala Obamová.

„Zavolali sme, aby sme s Michelle povedali, že nemôžeme byť viac hrdí, keď ťa podporíme. Urobíme všetko pre to, aby sme ťa dostali cez tieto voľby a do Oválnej pracovne,“ uviedol Obama. Harrisová obom poďakovala za vzájomné priateľstvo.

Oznámenie demokratického exprezidenta a bývalej prvej dámy znamená koniec niekoľkých dní špekulácií, že Obamovci Harrisovú nepodporia. 

Napríklad denník New York Post v stredu (24. 7.) s odvolaním sa na jeden nemenovaný zdroj z Bidenovej rodiny napísal, že Obama sa údajne nedomnieva, že by Harrisová mohla Trumpa poraziť a že je podľa neho „nekompetentná“.

Než z kampane odstúpil súčasný prezident Biden, Obama podporoval jeho kandidatúru. A to nielen slovne, ale aj prostredníctvom rád a konzultácií ku kampani. Po Bidenovom zlom výkone v televíznom dueli s Trumpom bol Obama podľa denníka The Washington Post (WP) údajne toho názoru, že Bidenove šance na víťazstvo vo voľbách sa významne znížili.

Stanica NBC News tento týždeň informovala, že Obama a Harrisová spolu pravidelne komunikujú už od momentu, keď viceprezidentka svoju kandidatúru oznámila. Obama ju údajne súkromne podporil už vtedy.

Nemenovaný zdroj oboznámený s touto komunikáciou vo štvrtok (25. 7.) NBC povedal, že Obama svojím verejným vyjadrením podpory Harrisovej nechcel zatieniť Bidenov prejav k národu z Oválnej pracovne, ktorý pripadol na stredajší večer (štvrtkové ráno SELČ).

Tesný súboj

Štvrtkový prieskum verejnej mienky denníka The New York Times (NYT) a Sienna College predpovedá veľmi tesný výsledok súboja medzi Trumpom a Harrisovou. Ak by sa voľby konali teraz, Harrisová by dostala 47 percent hlasov pravdepodobných voličov a Trump 48.

Z prieskumu tiež vyplýva, že atentát na Trumpa a oznámenie Harrisovej, že sa mieni uchádzať o Biely dom, viedlo k výraznému poklesu voličov, ktorí neznášajú oboch kandidátov, takzvaných „double haters“, píše server Axios.

Zatiaľ čo v skorších prieskumoch NYT zhruba pätina respondentov uvádzala, že nechce ani jedného z kandidátov za prezidenta, teraz to uviedlo len osem percent opýtaných.

Pokles je podľa Axiosu čiastočne daný tým, že ľavicovejší voliči privítali koniec Bidenovej kampane za znovuzvolenie a dávajú prednosť Harrisovej. Takmer deväť z desiatich respondentov, vrátane voličov republikánov a nezávislých, sa domnieva, že Bidenovo ukončenie kampane bolo správnym rozhodnutím.

Ďalším faktorom v poklese nerozhodnutých voličov podľa Axiosu môže byť aj to, že časť respondentov vníma Trumpa v lepšom svetle v súvislosti s jeho reakciou na atentát, po ktorom mu stúpli preferencie.

Do amerických prezidentských volieb zostáva 101 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet